ROOF, een onderzoek

Maxine Palit de Jongh / Likeminds & Theater Bellevue
Keti Koti 2023
za 1 jul 20:30 - 22:00
  • za 1 jul
    20:30 - 22:00
    Grote Zaal

In een theatrale setting op de speelvloer onderzoekt toneelschrijver Maxine Palit de Jongh de thematieken voor haar nieuwe toneeltekst ROOF (werktitel). Deze nieuwe tekst is het vertrekpunt voor een nieuwe lunchtheatervoorstelling die volgend jaar in aanloop naar Keti Koti in Theater Bellevue te zien is. 

 

ROOF [Werktitel] belichaamt een ontmoeting tussen koloniale roofkunst en een curator die dit werk uit het depot haalt om tentoon te stellen. Via de kunst raakt de curator in contact met haar eigen verleden. Wat verandert deze ontmoeting aan de relatie van de curator met zichzelf en haar afkomst, het museum als instituut en het begrip roofkunst?  

Het publiek neemt plaats op het toneel om samen met Maxine actief na te denken en te spreken over de vele invalshoeken van het onderwerp. Met deskundigen als Lara Nuberg (Historicus & publicist) & curator Jessy Koeiman (Kunstinstituut Melly) en met de eerste schetsen van teksten uit het stuk gespeeld door de acteurs Bo Bojoh en Selin Akkulak, geregisseerd door Ada Ozdogan.

De avond wordt gemodereerd door Xiara Esseboom en afgesloten met een reflectieve koffie ceremonie olv Saron Tesfahuney. Voorafgaand de voorstelling kun je aanschuiven bij de Free Heri Heri Maaltijd volgens het recept van KIP Republic.

KOFFIE CEREMONIE - SARON TESFAHUNEY

Op 27 en 30 juni vertelt Saron Tesfahuney in Negus of Peter the Great tijdens een Eritrese koffie ceremonie het verhaal vanuit Afro-centric perspectief van Abram Petrovisch Gannibal (1696-1781), een Russisch generaal en edelman van Afrikaanse afkomst. Op za 1 juli voert zij de koffie ceremonie uit na afloop van ROOF, een onderzoek.

FREE HERI HERI FOR ALL - KIP REPUBLIC

Op 1 juli, vanaf 17:00, kun je in Theatercafe De Smoeshaan aanschuiven bij de Free Heri Heri maaltijd, dit keer door de koks van Theater Bellevue bereid, volgens het recept van KIP Republic. De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpansgerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Credits

tekst Maxine Palit de Jongh
spel Bo Bojoh en Selin Akkulak
regie Ada Ozdogan
coproductie Likeminds en Theater Bellevue 

Meer over de makers

Maxine Palit de Jongh is toneelschrijver, dichter en theatermaker. Na haar afstuderen aan Writing for Performance (HKU) in 2020, schreef ze voor Likeminds de monoloog VECHT, een relaas over het toeslagenschandaal. Deze voorstelling is genomineerd voor de BNG BANK Theaterprijs en zal in het najaar van 2023 op tournee gaan. Maxine is maker bij Likeminds en Wintertuin waar ze zich ontwikkelt in proza schrijven.

In het werk van Maxine staan ontmoetingen uit pijn en ongemak, maar met het verlangen vreugde te ontdekken, centraal. Ze wil stemmen die genegeerd worden luider laten klinken en doet dat door zacht en gruwelijk te zijn.

 

 

Keti Koti

25 juni - 1 juli 2024