Nina Bobo Siepa

Koen Verheijden
Theatrale lezing
zo 10 dec 15:00 - 16:30
  • zo 10 dec
    15:00 - 16:30
    lezing
    Speakeasy

Theater Bellevue organiseert regelmatig openbare lezingen van nieuwe theaterteksten. Geen pretenties en afleiding, puur het verhaal, de woordkunst en het stemgebruik van ervaren acteurs in een intieme setting. Een fijn recept voor liefhebbers van taal en toneelteksten. Dit keer: Nina Bobo Siepa van Koen Verheijden, een muzikale voorstelling in de vorm van een roadmovie.

Een kwetsbaar duet tussen een jonge Indische Nederlander en haar Javaanse voormoeder. Het decor is het onpeilbare Java, waar zoveel wordt gezwegen over wat daar is misgegaan en waar de oorsprong ligt van veel Indische families. 

In Nina Bobo Siepa volgen we een twintiger die met een backpack op haar rug en een laptop in haar hand voor het eerst het land bezoekt waar haar familie generaties lang heeft gewoond, eerder durfde ze niet. Het is het land waarover niet mag worden gesproken aan de eettafel, omdat dit land de bron is van de diepgewortelde pijn van haar vader.  Op Java licht ze elke stoeptegel op, elk archief pluist ze uit, op zoek naar sporen van haar Javaanse voormoeder Siepa, in de hoop om de pijn van haar vader te kunnen begrijpen. 

De persoonlijke reis van ons hoofdpersonage wordt verweven met het verhaal van een Javaanse vrouw en haar zoektocht naar onafhankelijkheid in de 19e eeuw. Het verhaal van de eigenzinnige Siepa die moet werken voor een Nederlandse soldaat en er alles aan doet om hem het leven zuur te maken. Tot de dag dat ze zwanger van hem wordt.

Voor het derde en laatste deel van zijn Nina Bobo trilogie gaat schrijver en regisseur Koen Verheijden voor het eerst naar Indonesië, met het doel antwoord te vinden op de vraag wie zijn Javaanse voormoeder Siepa was en wat met haar is gebeurd. Hij gaat elke plaats bezoeken die cruciaal zijn geweest voor de geschiedenis van zijn voorouders. In de voorstelling krijgen we inzicht in hoe de duistere geschiedenis van Nederlands-Indië vandaag de dag doorleeft in haar nakomelingen, maar het wordt vooral het nog weinig vertelde oorsprongsverhaal van de Indische Nederlander.

Credits

tekst Koen Verheijden
met Judith Noyons, Bo Bojoh