Het Debuut 2022

Via Rudolphi Producties
Het Debuut XL
vr 4 nov en za 5 nov

In Het Debuut geeft Via Rudolphi Producties de nieuwe generatie theatermakers een podium.

In Het Debuut geeft Via Rudolphi Producties de nieuwe generatie theatermakers een podium. Al meer dan 10 jaar gaat Via Rudolphi Producties de toneelscholen af op zoek naar de meest veelbelovende afstudeervoorstellingen met nieuwe makers die raken, ontroeren, schuren en verbazen. De drie voorstellingen vormen samen een avontuurlijke theateravond.

Hieronder vind je de informatie over deze triple-bill in de avond. Op beide middagen is er een vierde programma te bezoeken! Meer info:

4 nov | 17:00 uur: Adolescentje & Adolescentje
5 nov | 16:00 uur: Skip 't Script

programma

  • Het Showtje | Just van Bommel / Emma Adrianne van den Elshout

Een tekstperformance over kleine verwonderingen
Over elektrische fietsen die je met je telefoon kan ontgrendelen, en wat je dan doet als die telefoon leeg is? Waar gaat, na een grote ramp, al dat puin eigenlijk heen? Bijvoorbeeld hele gebouwen, dat kan je niet gewoon bij de plaatselijke stort neergooien, toch…? Het Showtje is een associatieve denkstroom over alles dat langskomt als je net als Emma en Just maar niet in slaap kan vallen…

concept, tekst Just van Bommel, Emma van den Elshout
spel Just van Bommel
regie Emma van den Elshout

  • DREAMING | Marie-Mae van Zuilen

Op zoek naar een weg uit de werkelijkheid reizen we op surreële wijze door de muzikale beeldende wereld van DREAMING. Een voorstelling in concertvorm over vastzitten in een gebeurtenis. Er tekent zich een strijd af tussen acceptatie en wegstoppen, exhibitionisme en ontkenning. Op zoek naar een ontsnapping. Als die al mogelijk is. (Deze voorstelling bevat expliciete inhoud over seksueel geweld.)

concept, tekst, muziek, spel Marie-Mae van Zuilen
begeleiding Mara van Vlijmen
eindregie Jip Vuik
kostuumadvies Valerie Pos

  • Illuminate Illusion | Sweder de Sitter & Julie Boellaard

Een illuster gewoon illusionistenduo, filosofischer dan Hans Klok en magischer dan Aleksandr Solzjenitsyn. Na jaren van succes dreigt het duo van elkaar vervreemd te raken. Ze belanden in een conflict vol van leugens en eerlijke confessies. Uit een gedeelde fascinatie voor het bewust verbergen van de realiteit onderzoeken Sweder de Sitter en Julie Boellaard het spanningsveld tussen waarheid en leugen; waar worden deze bewust verborgen en wanneer openlijk onthuld?

concept, tekst, spel Julie Boellaard, Sweder de Sitter
begeleiding Rosa van Leeuwen
vormgeving Kim Rombouts

“Een van de meer bewonderenswaardige concepten in de theaterwereld is Het Debuut van Rudolphi Producties, waarbij een selectie van afstudeervoorstellingen samen op tournee wordt gestuurd” NRC (2021)

"Het Debuut is een van de beter bewaarde geheimen van het Nederlandse theater. Spannend, beangstigend en ontwrichtend – dat is precies waarom je naar Het Debuut gaat" De Volkskrant (2019)

Credits

idee, concept Marie-Anne Rudolphi, Maarten van der Cammen
artistieke coaching Peer van den Berg
organisatie Via Rudolphi

Meer over de makers

Via Rudolphi Producties produceert nieuwe producties van uiteenlopende, zelfstandige theatermakers, van alle generaties. Van net afgestuurde toptalenten tot door de wol geverfde professionals die de hele wereld hebben gezien. En dan het liefst samen in een productie. Makers met een missie: ze vertellen eigen verhalen die nog niet genoeg verteld worden en pogen daarop een nieuwe licht te laten schijnen. Onze voorstellingen zijn herkenbaar, aansprekend, prikkelend, emanciperend, confronterend, soms ongemakkelijk, quasi realistisch, met een beetje tragiek en veel humor.

Emma Adrianne van den Elshout (zij/haar) en Just van Bommel (hij/zij/hen) studeerden aan de Toneelacademie Maastricht, richting regie en performance. Samen maken ze werk over dingen waar waarschijnlijk niemand over nadenkt, en die dan toch confronterender blijken dan ze van te voren dachten.

Tijdens haar opleiding liep Emma Adrianne van den Elshout stage bij het Noord Nederlands Toneel. Ze werkte als regieassistent van Mart van Berckel mee aan Seven Lost Songs. Emma werkt graag vanuit beweging, het onderzoek en beeldend theater. Samen met Noah Janssen maakt ze in het najaar een voorstelling voor de Winterkaravaan. 

Marie-Mae van Zuilen studeerde af aan ArtEZ - de Arnhemse toneelschool als actrice en theatermaker. En speelde tijdens haar opleiding in verschillende films en televisieseries, zoals Instinct en Klem. Daarnaast liep ze stage bij Het Nationale Theater in de voorstelling Yerma, een regie van Eline Arbo. Tijdens haar opleiding ontdekte Marie-Mae naast haar liefde voor spelen, ook haar makende en muzikale kanten. Voor haar afstudeer werk componeerde en schreef zelf haar eigen muziek en teksten. Vanuit dit conceptalbum maakte zij de theatrale vertelling DREAMING.

Julie Boellaard en Sweder de Sitter, afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht – acteursopleiding, maken vanuit hun gedeelde gevoel voor humor en talige conflicten documentair-filosofische voorstellingen.

Tijdens haar studie liep Julie Boellaard stage bij Het NUT, waar ze te zien was in de voorstelling HOOG. Afgelopen seizoen was ze te zien bij de Toneelmakerij en maakte ze onderdeel uit van de Poetic Disasters Club, de junior company van NITE (Club Guy & Roni en het Noord Nederlands Toneel). Sweder de Sitter liep tijdens zijn opleiding stage bij muziektheatergezelschap KASSETT, waar hij speelde in de productie BALLADE VAN BODIE. Afgelopen seizoen was hij te zien in Zapp Mattheus van Holland Opera en de Werkplaats Walhalla productie Der Letzte Holländer.