Kindred Spirits

Het Toneelschrijfhuis
zo 25 jun 16:00
  • zo 25 jun
    16:00
    Klein Bellevue

Na een eerste succesvolle editie, organiseert Het Toneelschrijfhuis i.s.m. Theater Bellevue een volgende KINDRED SPIRITS en wel op zondag 25 juni om 16.00 uur.

Een namiddag vol inspirerende gesprekken over solidariteit en sisterhood binnen het Nederlandse theater. Wat betekenen deze waarden eigenlijk? En waar spreken we over wanneer we deze waarden als basis nemen voor nieuwe vormen van makerschap en leiderschap?

Hosts Melissa Knollenburg en Paulette Smit gaan in gesprek met onder andere artistiek directeur van Theater Bellevue, Eve Hopkins; dichter en toneelschrijver Yentl van Stokkum en de kersverse winnaar van het TheaterTekstTalent Stipendium 2023 Ayden Carlo. Lena Plantinga zal voordragen uit eigen werk. 

En natuurlijk is er ook dit keer weer hartveroverende live muziek van De Sjaggeraars met een borrel op het terras van de Smoeshaan! Er zijn kazen en een cidersubsidie, what is not to love? Tot zondag!

Het onderwerp van deze theatrale lezing is gebaseerd op "Sisterhood" van Melissa Knollenburg. Lees hier het artikel uit de Theaterkrant!

Credits

presentatie Melissa Knollenburg, Paulette Smit
gespreksgasten Eve Hopkins, Yentl van Stokkum, Ayden Carlo, Lena Plantinga
muziek De Sjaggeraars

Meer over de makers

Eve Hopkins is de artistiek directeur van Theater Bellevue. Ze studeerde theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en aan het Trinity College in Dublin. Haar loopbaan begon bij het OT Theater in Rotterdam als dramaturg en lid van de artistiek raad. In 2011 werd Hopkins artistiek directeur van De Nieuwe Oost (voorheen Generale Oost), de BIS ontwikkelinstelling in Landsdeel Oost. Ze stond aan de wieg van deze netwerkorganisatie in Arnhem, Nijmegen en Deventer, waar nieuwe makers van diverse disciplines (theater, dans, literatuur, muziek ed) worden begeleid richting een zelfstandig beroepspraktijk. Ook als artistiek directeur wil Hopkins de verscheidenheid van de samenleving volledig omarmen en vieren: 'De samenstelling van het publiek, de programmering en de organisatie wil ik net zo divers en meerstemmig maken als de samenleving zelf.’

Ayden Carlo (1990) is schrijver en dramaturg. Hij studeerde in 2013 af aan de opleiding Writing for Performance van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ayden schrijft voornamelijk voor theater maar flirt ook liefdevol met film en proza. Hij werkte onder andere voor en met Raymi Sambo Maakt, Aluin, De Toneelmakerij, Het Zuidelijk Toneel, Bijlmer Parktheater en Queering the City of Literature. In 2023 ontving hij het Theaterteksttalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor zijn concept Multi-Love: een theatertekst waarin hij het einde van activisme onderzoekt aan de hand van consensuele non-monogamie. 
Ayden schrijft om fysiek en mentaal te kunnen reizen, met open ogen te dromen en zo min mogelijk gebonden te zijn aan plaats en tijd.

Yentl van Stokkum (1991) is dichter, toneelschrijver en performer. Ze stond op verschillende festivals zoals Lowlands, Poetry International, Dichters in de Prinsentuin en Oerol. In 2021 verscheen haar poëziedebuut Ik zeg Emily, waarvoor ze een C.C.S. Crone-stipendium ontving. Yentl maakt deel uit van de redactie van literair tijdschrift De Revisor en cureert samen met Joost Oomen en Stefanie Liebreks het populaire Instagram-account @poëzieiseendaad. Haar tweede bundel Winterbloeiers wordt in de zomer verwacht.