Foto: Rene van der Hulst

Blind

Lot Vekemans / MATZER
za 18 nov - zo 19 nov

In Blind botsen twee wereldbeelden in een van oorsprong sterke familieband. Hoe ga je om met ideologische verschillen? Kun je van iemand houden wiens ideeën je verwerpt?

Blind is het regiedebuut van de internationaal gelauwerde schrijver Lot Vekemans. In Blind schetst ze een afgesloten universum die metafoor is voor heel veel omheinde plekken op de wereld. Plekken waar sommigen mensen binnen mogen komen en anderen niet. Maar wat gebeurt er als we het samenleven niet kunnen ontvluchten? Is er een mogelijkheid om elkaar te naderen zonder dat je het met elkaar eens hoeft te worden?

Een vader en een dochter leven al jaren met elkaar in onmin. Hij is een trotse bejaarde met een groot ego en woont in een afgesloten en beveiligde enclave waar mensen zoals hij – wit, succesvol en ooit invloedrijk – zich 
hebben teruggetrokken in reactie op de veranderde samenleving. Zij heeft die samenleving omarmd en mede vormgegeven. Zij wijst alles af waar hij voor staat. Hij verwijt haar een gevaarlijk idealisme, Zij verwijt hem superioriteit denken. In alles staan ze lijnrecht tegenover elkaar. De verwijdering lijkt onoverbrugbaar.

Recensie
"Dit pure toneel toont wat het kost je eigen halsstarrigheid onder ogen te zien." ★★★★ De Volkskrant

 

Prikkelarme ontvangst

Bij deze voorstelling organiseert Theater Bellevue op 19 november een Prikkelarme ontvangst voor theaterliefhebbers met een hoge prikkelgevoeligheid. Er is een speciale rustruimte geopend rondom en tijdens de voorstelling waar het aantal prikkels tot een minimium zijn terug gebracht. Ook is er een document beschikbaar ten behoeve van een visuele voorbereiding. 

Lees meer over deze Prikkelarme ontvangst

Credits

spel José Kuijpers, Helmert Woudenberg
tekst en regie Lot Vekemans

Meer over de makers

Lot Vekemans (1965) schrijft toneelteksten, romans en scenario’s. Als toneelschrijver is ze een internationale ster. Haar werk is in tweeëntwintig talen vertaald en in meer dan vijfendertig landen opgevoerd. Ze is daarmee de meest opgevoerde Nederlandse toneelschrijver in het buitenland. Haar werk is meerdere malen bekroond. Zo ontving ze de Taalunie Toneelschrijfprijs voor Gif, de Van der Viesprijs voor Truckstop en Zus Van en kreeg ze voor haar gehele vertaalde Duitse oeuvre de Ludwig Mülheims Theaterpreis. Met Blind maakt ze haar regiedebuut, onder de vleugels van MATZER Theaterproducties

Acteur Helmert Woudenberg was oprichter en één van de gezichtsbepalende acteurs van het Werktheater. Daarnaast was hij te zien in meerdere voorstellingen van Toneelgroep Jan Vos en maakte de solovoorstellingen Fortuin, Waterman en Landverrader.

Actrice José Kuijpers speelde eerder in de solovoorstelling van MATZER Theaterproducties Niemand wacht op je. Voor haar rol in Rode Gordijnen, een korte film van Richard Valk is ze genomineerd voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol.