Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst dat je waarschijnlijk niet kent
foto Jitske Nap

Theatrale lezingen en presentaties

Voor eigentijdse verhalen en nieuwe stemmen, heeft het theater eigentijdse, nieuwe schrijvers nodig. Theater Bellevue zet zich graag in om deze toneelschrijvers een thuis te bieden. 

Theater Bellevue biedt schrijvers ruimte, tijd en het vertrouwen, om een eigen stem en visie te ontwikkelen. Onder de noemer Bellevue voor Schrijvers ontwikkelen we, samen met fijne partners, verschillende projecten die nieuwe toneelstemmen introduceren, opleiden, coachen, verbinden en presenteren. 

Dit gebeurt veelal achter de schermen, maar als publiek kun je wel degelijk de vruchten plukken van deze projecten. Onder meer bij de door ons geproduceerde Lunchtheaterproducties in de Paloni Zaal. Nieuwe toneelteksten liggen aan de basis van deze voorstellingen rondom lunchtijd en vormen zo een aanwas voor het Nederlandse toneelrepertoire. 

Het festival Shakespare is Dead dat afwisselend in Amsterdam en Leuven plaatsvindt is ook een moment om te te zien en te horen wat er voor toneel geschreven wordt. Welke verhalen er nu spelen. Wie de schrijvers achter de voorstellingen nu zijn. Je ziet hen immers zelden op het podium. 

Nieuwe teksten en de schrijvers kun je ook ontdekken bij de theatrale lezingen die we met regelmaat op het programma zetten. De ene keer op de zondagmiddag in Theatercafe De Smoeshaan in samenwerking met partners als het Toneelschrijfhuis of Nineties productions, de andere keer in Klein Bellevue. 

Ook het jongste talent met schrijfambities kan terecht bij Bellevue. Bijvoorbeeld bij talentontwikkelingstraject Bellevue Junior Schrijvers of Write me a story, een lessenserie die we samen met mbo PACT+ Theater aanbieden. Met Meervaart Jong werkten we samen aan de eerste editie van Theater Lab. En de resultaten van de workshops en lessen delen we ook altijd met  het publiek.

Wil je zelf schrijven? Kijk dan wat de mogelijkheden zijn bij Bellevue voor Schrijvers.

Partners bij onze projecten met toneelschrijvers zijn onder meer:

Toneelschrijfhuis
Nineties productions
Rose Stories
De Brakke Grond
Meervaart Jong
mbo PACT+
uitgeverij it&fb

En de auteurs en theatermakers als Sanne Schumacher, Sheralynn Adriaansz en alle auteurs die voor even in de schijnwerpers stappen bij de lezingen van hun werk.

Ben je nieuwsgierig naar deze schrijvers en ontwikkelingen, kom dan naar een van de onderstaande events. 

Events in dit thema