Bellevue voor Schrijvers

Verhalen vertellen wie we zijn en verhalen vertellen waar we vandaan komen. Waarom we doen, wat we doen. Onze wereld is gevormd uit verhalen. Als we aan de toekomst willen bouwen, dan moeten we elkaar vooral verhalen blijven vertellen. De verhalen van onze wereld en onze verbeelding.  

Ons hart klopt voor nieuwe verhalen over onderwerpen die we nog weinig gehoord hebben. Theater Bellevue in Amsterdam biedt schrijvers een levendige omgeving waar ze hun stem kunnen oefenen en hun verhaal ontdekken of uitwerken. Of je nu 15 jaar bent en je eerste stappen op schrift zet, of een oude rot op het papieren podium: je kunt bij ons starten, uitvliegen en terugkomen.  

Schrijven doe je vaak alleen, maar bij ons ontmoet je andere schrijvers, dramaturgen, acteurs en regisseurs rondom schrijf- en feedbacksessies en het voorbereiden van presentaties en voorstellingen. In Bellevue maken jouw woorden een podiumtekst en vinden als nieuw verhaal een weg naar het publiek.   

BEKIJK HIERONDER WAT BELLEVUE VOOR SCHRIJVERS KAN BETEKENEN

 

Write me story: cursus voor mbo studenten 

In deze mbo-cursus voor jonge schrijvers krijgen deelnemers 8 schrijflessen van 2 uur in Theater Bellevue. De studenten werken toe naar een gezamenlijke toneeltekst die zijn zelf op het podium mogen presenteren. 

meer info: nico@theaterbellevue.nl 

Schrijflessen op voortgezet onderwijs 

In nauwe samenwerking met een school ontwikkelen we schrijflessen die inhoudelijk aansluiten op het curriculum van die school. Een voorbeeld hier van zijn de workshops Bewerken van een klassieker:  We nodigen de leerlingen uit om op brutale wijze een klassieke tekst te bewerken. Ze schrappen uit de tekst wat ze stom/saai/irritant vinden en veranderen het in taal waar ze wél van aan gaan. 

Meer info: nico@theaterbellevue.nl  

Bellevue Junior Schrijvers: talentontwikkeling voor jonge schrijvers (15 t/m 25 jaar) 

Jaarlijkse  schrijverswerkplaats voor een selecte groep adolescenten die zich wil ontwikkelen als schrijver voor het podium. Een half seizoen lang maken zij kennis met verschillende genres: o.a. toneelschrijven, spoken word, stand-up komedie en liedtekst. Daarna werken ze toe naar verschillende eindteksten die worden uitgegeven in een boekje en door professionele acteurs worden gepresenteerd. 

Ga hier naar de pagina over de Junior Schrijvers

meer info: nico@theaterbellevue.nl  

Schrijfplaats: club voor jonge schrijvers (15 t/m 25) 

Club van Junior Schrijvers alumni die onder de vleugels van het Toneelschrijfhuis zich autonoom ontwikkelen als schrijver.

Meer info: schrijfplaats@theaterbellevue.nl en/of nico@theaterbellevue.nl 

Zoeklichtsessies - feedbackplatform voor onbekend talent

De Zoeklichtsessies vormen een feedbackplatform voor onbekend talent dat zich professioneel wil ontwikkelen. Startende theaterschrijvers kunnen bij ons een tekst pitchen of een vraag voorleggen aan ervaren professionals. Een ideaal platform om feedback te krijgen en een netwerk op te bouwen.  

meer info klik hier /schrijvers@theaterbellevue.nl 

Rondje Vondelpark - in gesprek met onze dramaturg

Schrijvers die we al even kennen en die een gevorderd manuscript op tafel hebben liggen, kunnen een Rondje Vondelpark aanvragen. Want in beweging kom je op een ander gesprek. Onze dramaturg, of iemand van het Toneelschrijfhuis leest dan de tekst en bespreekt dit met de auteur terwijl ze het Vondelpark ronden. Thematiek, maatschappelijke raakvlakken, mogelijkheden voor een vervolg (lezing, productie, netwerktips) zijn mogelijk onderwerp van dit gesprek in de gezonde buitenlucht.  

meer info: schrijvers@theaterbellevue.nl 

Theatrale lezing  - professionele acteurs lezen voor het publiek

Bij Bellevue nemen we met regelmaat theatreale lezingen op in de agenda. Dit betreft dan een lezing van een nieuwe, nog niet uitgevoerde tekst die in ontwikkeling is. Wij nodigen professionele acteurs uit om de tekst te lezen en wij nodigen publiek uit om te luisteren. In de ochtend start de schrijver met de acteurs. Na een gezamenlijke lunch lezen en bespreken zij de tekst nog een keer. In de avond wordt de tekst gedeeld met het publiek.   

meer info: schrijvers@theaterbellevue.nl 

Shakespeare is Dead - festival en platform voor de nieuwe toneeltekst

Shakespeare is Dead is een jaarlijks Vlaams-Nederlands festival voor de ontwikkeling van het schrijven voor theater, dat zich richt op zowel het publiek als de (jonge) professionals. Het festival richt zich op het verrijken van het theater met hedendaagse verhalen en vertelvormen uit verschillende culturele, artistieke en maatschappelijke achtergronden. 

meer info: Shakespeare is dead
 

Toneelschrijfhuis - vrije werkplaats

Het Toneelschrijfhuis is een werkplaats waar schrijvers voor podiumkunsten worden gesteund in hun artistieke en autonome werkproces. Schrijvers en dramaturgen bundelen hun krachten en creëren een vrije ruimte waarin de ontwikkeling van nieuwe teksten centraal staat. 

Meer info: toneelschrijfhuis@gmail.com 

Bellevue Lunchtheater - nieuwe theatervoorstellingen rondom lunchtijd

Theater Bellevue produceert al vijfenveertig jaar lunchtheatervoorstellingen, waarbij (nieuwe) schrijvers centraal staan. Schrijvers als Robert Alberdingk Thijm, Vera Morina en Han van Wieringen, vonden hier een springplank voor hun schrijfcarrière voor toneel. Lunchvoorstellingen plannen we over het algemeen twee jaar vooruit, met schrijvers met wie we al een vertrouwensband hebben.  

meer info: Bellevue Lunchtheater

van 2