foto Lianne Boschman-Torn

Aangenaam! Wie is Ayşegül Karaca?

Aangenaam! Wie is Ayşegül Karaca?
Ayşegül Karaca is actrice en maker in film, tv en theater. Als maker bespreek ik taboehoudende thematieken om deze inzichtelijk te maken voor hen die dat niet kennen en gezicht en gehoor te bieden voor hen die dat wel kennen. Denk hierbij aan thema’s als vrouwenonderdrukking, huiselijk geweld en het leven met een beperking. Representatie, herkenning en erkenning vind ik hierin ontzettend belangrijk. Zo heb ik twee voorstellingen getoerd en is dit mijn derde. Ook heb ik een documentaire gemaakt Dit is hoe ik het zie waarin ik twee jaar gevolgd ben in het leven met ernstige slechtziendheid. In 2027 ben ik een van de nieuwe artistiek leiders van Theater RAST.

Waar hebben we jou / jouw werk eerder op het podium kunnen zien?
Hier in Bellevue heb ik in 2022 gestaan met Oogentroost mijn allereerste voorstelling Ik zie, ik zie wat jij niet ziet getoerd langs theaters door het land, evenals Oogentroost.

Bij jouw voorstellingen organiseer jij Meet & Feels, inleidingen voor visueel beperkten, wat drijft jou om dit te doen?*
Als klein meisje zat ik in het theater waar ik veel miste. Mensen lachten op momenten waar er, naar mijn idee, niets gebeurde. Hierdoor merkte ik dat ik veel mis. Dingen die ik niet met andere zintuigen - gehoor tast en/of reuk - kan opvangen. Dat begon me te ergeren. De Meet & Feels werden gegeven voor de commerciële grote theatervoorstellingen (musicals), maar nog niet voor toneel. Uiteraard was dit in de eerste instantie vanuit de wens en het gemis als klein meisje toentertijd in de zaal. Wat had ik toen graag gewild het podium op te mogen en het decor op mijn manier te bekijken.

Ook worden deze Meet en Feels gegeven door mensen zonder een beperking. Ik wil graag meer representatie op alle gebieden in onze samenleving. Dus ook in de culturele sector. Zo startte ik met het geven van de inleidingen, zodat deze vorm van toegankelijkheid met, voor en door mensen met een visuele beperking wordt.

Waar zien we jou / jouw werk over 10 jaar?
Dan zal ik nog steeds het Theater RAST leiden, maar zullen er meer mensen met een beperking actief zijn in de podiumkunsten op professioneel niveau. Zal ik persoonlijk een zeer groot bereik hebben in ons land als Nederland om een pionier te zijn voor een inclusieve samenleving. Maak ik theaterstukken voor grote zalen die in binnen en buitenland op tournee gaan.

* Samen met Aysegul organiseren we gedurende het seizoen vaker Meet & Feels bij voorstellingen. Kijk voor meer informatie hier.

De wraak van A.

Ayşegül Karaca / Theater RAST

di 16 apr - wo 17 apr
van 11