Documentaire: Michel, acteur verliest de woorden

NTF EXTRA
vr 14 sep 16:30 - 18:00
  • vr 14 sep
    16:30 - 18:00
    Diep ontroerend ★★★★★ Theaterkrant
    Paloni Zaal

In 2014 is bij Michel van Dousselaere (Gent, 1948) een zeldzame vorm van progressieve afasie ontdekt, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. In de documentaire MICHEL, acteur verliest de woorden is te zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn woorden en daarmee van het vak dat hij al zo lang uitoefent.

Samen met zijn vrouw Irma Wijsman zoekt hij naar nieuwe manieren om zich uit te drukken, om scherp te blijven en om op indrukwekkende wijze afscheid te nemen van zijn leven als acteur. Van zijn afscheidsrol in de voorstelling Borgen tot de medische consulten bij het Alzheimercentrum. Door mee te kijken naar de gebeurtenissen in de eerste jaren na de diagnose wordt zichtbaar hoe taal onze identiteit bepaalt en wat het betekent om jezelf te moeten hervinden. Tegelijkertijd laat de film twee krachtige mensen zien die met liefde, verdriet en humor de regie nemen over een dramatische wending in hun leven.

M.m.v. Dirk van Dijck, Marelien Geus, Theu Boermans, Els Dottermans, Hans Herbots, Ola Mafalaani, Thomas De Cock, Lara van Dousselaere, Eddie Connor, Piëtro en Rodney Doorjé, Barry Jurjus, Ad Klinkenberg, Francien Knorringa, Carla van Laer, Margot Vos, Antoinette Keulen en prof. dr. Philip Scheltens.

Credits

regie, producenten Irma Wijsman, Patrick Minks
tekst monoloog Erik-Ward Geerlings
spelcoach monoloog Dirk van Dijck
camera Jaap Veldhoen, Patrick Minks
geluid Susanne Helmer, Simone Galavazi, Kees de Groot, Mike van der Sluijs
montage Patrick Minks
muziek Harry de Wit
geluidsnabewerking/mixage Fokke van Saane
kleurcorrectie Marco de Stefanis
Een film van Irma Wijsman, Patrick Minks
met Michel van Dousselaere
naar een idee van Irma Wijsman