collage Sytske van Koeveringe / foto Charlotte Van den Broeck Maaike van Esch / foto Arnon Grunberg Richard Koek / ontwerp Roosje Klap

microcosm

Nicole Beutler Projects
Bellevue Lunchtheater
wo 16 feb - zo 13 mrt

Twee bekende schrijvers gaan de confrontatie aan met hun schaamte. 

For English see below

De Vlaamse dichter Charlotte Van den Broeck en de Nederlandse auteur Arnon Grunberg waren het er snel over eens: dansen is het meest gênante dat er bestaat. Reden genoeg voor de jarenlange penvrienden om uit hun comfort zone te stappen en samen een dansvoorstelling te maken.

Met microcosm is het dan eindelijk zo ver. Beeldend choreograaf Nicole Beutler neemt het tweetal mee op een ontdekkingsreis door het lichaam. Van een zenuwslopend dansdebuut naar een bevrijdende conversatie tussen hoofd en lijf.  

There is no shame in the universe

Al sinds Eva in het paradijs van de verboden vrucht proefde is ons bewustzijn onlosmakelijk verbonden met schaamte voor ons lijf. Maar is deze tegenstelling tussen lichaam en geest niet een oeroude misvatting? Ons bewustzijn is vervreemd geraakt van de diepe wijsheid van het lichaam.

Via monologues intérieurs gaan de schrijvers in gesprek met hun eigen fysieke ongemak. Danspasje voor danspasje treden ze uit het oververhitte hoofd, en in de microkosmos van het lichaam. Woorden en oordelen maken langzaam plaats voor de ongewisse helende krachten van het stoffelijke, het lijfelijke en het zinnenlijke.

Arnon en Charlotte worden hierbij geholpen door een getrainde danser: een toonbeeld van balans die zich vol zelfvertrouwen in het blikveld van de buitenwereld wentelt. Wat gebeurt er daar in dat perfecte lijf? Ons lichaam is een symbiotisch geheel, het één kan niet zonder het ander. Een zoektocht naar het overstijgen van jezelf in het licht van een grenzeloos universum.

Engelstalig

microcosm wordt in het Engels uitgevoerd op vrijdag 25 feb en vrijdag 4 en vrijdag 11 maart. Voor Engelstalige info, zie onderaan deze pagina.

Tournee

Na de speelreeks van microcosm in het Bellevue Lunchtheater gaat de voorstelling op tournee. Onder meer langs Frascati op 13 en 14 april. Kijk voor speellijst voor een datum in de buurt.

Columns

Arnon Grunberg & Charlotte Van den Broeck brengen afwisselend verslag uit in aanloop naar de première van hun dansdebuut in Microcosm.

Deze columns zijn te lezen in de reeks Dansen tegen de schaamte op de site van Nicole Beutler Projects.

English

From nerve-racking dance debut to a liberating conversation between head and body; author Arnon Grunberg and poet Charlotte Van den Broeck have been pen pals for years. In microcosm, the pair confront their greatest shame, debuting as ... dancers. Under the guidance of choreographer Nicole Beutler, they go on a voyage of discovery through the body: a microcosm and a perfect symbiosis of millions of cells, microbes and bacteria, forever in motion.

Together with the two dancers Liah Frank and Rob Polmann, the writers transcend themselves in this eventful universe, in which the boundaries between body and language seem erased. Space and light for microcosm were designed by Theun Mosk and DJ/producer Gary Shepherd created an evolutionary soundtrack for this performance.

microcosm is performed in English on Friday 25 feb, Friday 4 and Friday 11 March.

"Een lichtvoetig kwartet dat steeds hechter, vrijer en intiemer wordt." - de Volkskrant

"Herkenbaar en speels." en "Prachtige harmonieën en contrasten" - Theaterkrant

"Ik dans zoals ik leef, met frisse tegenzin." - Arnon Grunberg in de rubriek Dagboek in het Parool

"Als de split niet lukt, is er altijd de komedie, de fladderende mens."- het Parool

H-art for Ukraine

Zoals velen zijn ook wij diep geschokt door de ontwikkelingen in Oekraïne. We maken ons grote zorgen over de gevolgen van de grootscheepse vijandelijkheden in Oekraïne voor de inwoners van het land. Om hen te steunen doneren Theater Bellevue, Jakop Ahlbom Company en Nicole Beutler Projects 100% van de opbrengst van zaterdag 5 maart aan Giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Via deze link kan u ook zelf een bijdrage doen. 

Deze actie is onderdeel van de landelijke campagne H-art for Ukraine van het culturele veld.

Credits

concept, regie, choreografie Nicole Beutler 
performance, tekst Arnon Grunberg, Charlotte Van den Broeck, Rob Polmann, Liah Frank
dramaturgie Igor Dobricic 
scenografie, lichtontwerp Theun Mosk 
muziek Gary Shepherd 
kostuum Jessica Helbach 
productie Nicole Beutler Projects

Meer over de makers

De voorstellingen van choreograaf en theatermaker Nicole Beutler, tweevoudige winnares van de VSCD Mimeprijs en de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, hebben altijd universele thema’s als vertrekpunt. Na microcosm gaat GINKGO, or: 56 million years ago there where palmtrees on the North Pole in première, het eerste deel van de grote zaal trilogie over de klimaatcrisis: Rituals of Transformation.

Arnon Grunberg is een van de succesvolste Nederlandse schrijvers, zowel in binnen- als buitenland. Hij schrijft romans, toneelstukken, essays en vele columns in verschillende bladen en kranten. Dit jaar heeft hij voor zijn oeuvre de vooraanstaande P.C. Hooft - prijs gewonnen. 

Charlotte Van den Broeck is een Vlaams dichter en schrijver en maakte op overdonderende wijze haar entree in de Nederlandse literatuur. Haar eerste twee dichtbundels werden overladen met lof en bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs en de Paul Snoeckprijs. Haar prozadebuut Waagstukken viel eveneens in de prijzen.

De Vlaamse dichter Charlotte Van den Broeck en de Nederlandse auteur Arnon Grunberg ontmoetten elkaar toen ze in 2016 samen de Frankfurter Buchmesse mochten openen. Sindsdien schrijven ze elkaar elke week een brief in de Vlaamse krant De Standaard. Schaamte en angst is een regelmatig terugkerend thema in hun briefwisseling. Zo ontstond ook het idee om het meest schaamtevolle te doen dat ze konden bedenken: dansen.

Ze benaderden choreograaf en regisseur Nicole Beutler met de vraag of zij met hen een voorstelling wilden maken. Beutler staat bekend om haar stilistische en ontroerende totaaltheater waarin beweging, muziek en tekst elkaar naadloos aanvullen en versterken. Schrijvers die gaan dansen, dat vond zij een prikkelende gedachte. Wat is het verschil tussen de zeggingskracht van het woord en de zeggingskracht van het lijf? Op basis van die vraag ontwikkelde ze microcosm: schrijvers op zoek naar de diepere wijsheid van het lichaam.  

Bellevue Lunchtheater

Theater rondom lunchtijd: Theater Bellevue zet deze traditie van Toneelgroep Centrum al 45 jaar voort en deze programmering is bij het publiek nog altijd zeer geliefd. Vijf dagen in de week is rond het middaguur een voorstelling te zien, iedere maand een nieuwe. Speciaal voor dit tijdstip en op maat gemaakt van de historische Paloni zaal. Bezoekers zien nieuwe talenten en ervaren theatermakers, vaak in bijzondere verbintenissen, van dichtbij. Zowel tijdens als na de voorstelling in het roemruchte theatercafé de Smoeshaan.