Foto: Casper Koster

MOTHERLAND

Jip Smit
Amsterdam Fringe Festival
wo 9 sep - zo 13 sep

Theatermaker Jip Smit neemt u mee naar een duistere en magische wereld. Een plek waar alles draait om eeuwenoude tradities en rituelen.

Hier, op ‘De Eilanden’, worden mannen 80 jaar oud en leven vrouwen maar drie dagen. Maar dan wordt Katinka geboren...

Motherland verteld het verhaal van een strijdlustige vrouw die anders is en zich zal verzetten tegen de gevestigde orde. In deze solovoorstelling brengt Jip Smit een ode aan het fantasy-genre en daagt u uit de grenzen van uw verbeeldingskracht te verleggen. Door afstand te nemen van de realiteit kunnen we deze juist beter bekijken en bevragen.

Zo komen we er wellicht achter dat ze op ‘De Eilanden’ minder van ons verschillen dan we denken. In een verhaal vol zwarte humor, waar Game of Thrones en The Office elkaar ontmoeten, worden actuele thema’s als norm-denken en man/vrouw verhoudingen aan de kaak gesteld.

Jip Smit speelde eerder bij gezelschappen als Internationaal Theater Amsterdam, Orkater en Stage-entertainment. Afgelopen seizoen was ze te zien in de veelgeprezen revue Showponies. Met Motherland maakt ze haar debuut als theatermaker.

Een fantasy-voorstelling voor volwassenen

Credits

concept, spel Jip Smit
regie Esther Habbema
muziek Ralf Pouw

Meer over de makers

Jip Smit is in 2012 afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Daarna speelde ze o.a. in de voorstellingen Hij gelooft in mij van Stage Entertainment, Op de bodem van Orkater, Happy Place op Oerol, Bruid in de morgen en Medea van Internationaal Theater Amsterdam, Single Camping van Bos Theaterproducties en Showponies van More theaterproducties.

Op tv was ze o.a. te zien in de series en programmas De Gouden Eeuw, Het Klokhuis, Flikken Rotterdam en Even tot hier. Ze speelde in films als Toen was geluk heel gewoon, Bella Donna’s, Taal is zeg maar echt mijn ding en Moos. Na het theaterlandschap als actrice te hebben ontdekt wil ze nu haar kwaliteiten als theatermaker verder vorm gaan geven. Dat zal ze doen in haar debuutvoorstelling Motherland.