Column Rik van den Bos
Andere ogen
Veel mensen voelen zich niet verbonden met de geschiedenis.
Toch zijn de grote verhalen van lang geleden vaak veel dichterbij dan je denkt.
Ikzelf woonde jarenlang in een huis dat ik totaal vanzelfsprekend als ‘mijn huis’ zag. Tot ik er via via achter kwam dat er in de oorlog mensen uit ‘mijn’ huis weggehaald zijn en vermoord in Sobibor. Ruben en Emilia Koster.
Die ontdekking deed me direct anders naar mijn huis kijken. Naar de kamers die we dag in dag uit bewoonde. Naar de gang met de deuren. Naar de oude deurklinken die ook door Ruben en Emilia vastgehouden moeten zijn, toen het nog nieuwe deurklinken waren.
Ineens was er een band met mensen die ik nooit gekend had. En kwam lang geleden, heel dichtbij.
Het leven wordt rijker als je de geschiedenis kent. Ook als die geschiedenis wrang is. Je gaat je omgeving en de mensen om je heen met een andere, meer gelaagde blik bekijken.
Als je niet weet wat er op een plek gebeurd is, loop je er gewoon voorbij. Als je wel weet wat er ergens is gebeurd, gaat dat niet meer. Dan wil je daar even bij stil staan.
Daarom geef ik u graag wat extra informatie over het decor dat Marieke van Veen voor onze voorstelling ontwierp. Het is een doorsnede van de hal van het huis dat wij samen bewoonden. In de Rivierenbuurt. In de Diezestraat. Daar waar wij nietsvermoedend rondliepen. Maar waar vroeger Ruben en Emilia Koster gelopen hebben. Voordat ze daar midden in hun leven werden weggerukt.
Ik kan u verzekeren dat met deze kennis het toneelbeeld met andere ogen zult bekijken.
Veel plezier!
In Vrede is 1 t/m 5 mei te zien in Theater Bellevue
(4 mei in het kader van Theater na de dam)
Meer info en kaarten: theaterbellevue.nl/invrede
tekst Rik van den Bos i.s.m. Nabil Nabo
regie Eva Line de Boer
spel Yara Alink, Maurits van den Berg, Wendell Jaspers, Paul R. Kooij, Annet Malherbe, Armand Rosbak