Toneelgroep ECHO / De Veenfabriek - CLUB CATHARSIS
Foto: Miek Uittenhout

CLUB CATHARSIS

tgECHO / De Veenfabriek
vr 21 feb - zo 23 feb

Afgestompt door haar schijnbaar perfecte, maar lege bestaan gaat een vrouw op zoek naar nieuwe zingeving in haar leven. Ze belandt in een mysterieuze club. Een plek waar nachtmerries werkelijkheid worden en waar de lucht dik is van vervormde geluiden en vreemde muziek. Waar mensen, anders dan in het echte leven, intens leed juist omarmen in plaats van het te willen verdoven. Wat begint als een spel loopt gruwelijk uit de hand.

Zowel in de voorstellingen van toneelgroep ECHO als in die van de Veenfabriek staat de modderige zoektocht van de mens naar hoe te leven in een maakbare wereld centraal.

In onze moderne, aangeharkte levens voelen we soms de behoefte om onderworpen te zijn aan iets groots en onherroepelijks. Iets dat ons bagage geeft en de ondraaglijke lichtheid van ons bestaan kan compenseren. Dat, en de gedachte dat we alleen in het aangezicht van de dood inzien wat er werkelijk toe doet, inspireerde de beide groepen tot het maken van CLUB CATHARSIS.

 

 IN DE PERS 

 
"Shocktherapie voor een saai leven." NRC

"In Club Catharsis speelt toneelgroep ECHO op overtuigende, onbeschaamde en nietsontziende manier dit zwart-komische stuk." I Love Theater 

"Deze voorstelling is vernieuwend. Een aanrader voor iedere theaterliefhebber die uitgekeken is op brave toneelstukken. Muziek van John van Oostrum is de kers op de thriller taart die Club Catharsis is." Theaterparadijs

 PODCASTS 

In de podcast Radio Catharsis gaat interviewer Oscar Kocken in gesprek met artistiek leider van tgECHO Lotte Dunselman, met Martin Appelo, psycholoog en auteur van o.a. Leren Lijden, en met schrijver van het Zelfverwoestingsboek Marian Donner. Centraal staat de thematiek van het vinden van loutering in lijden, de manieren waarop we lijden en hiermee kunnen omgaan, en de plek die lijden inneemt in onze huidige westerse maatschappij.

Klik op onderstaande links om de drie podcastafleveringen te beluisteren: 
Aflevering 1: Groepsgesprek
Aflevering 2: Gesprek Marian Donner
Aflevering 3: Gesprek met Martin Appelo

Is de zin van het leven te vinden in loutering door pijn en leed?

Credits

concept tgECHO, Roeland Hofman
tekst, regie Roeland Hofman
muziek John van Oostrum, Gerjan Piksen
spel Anna Schoen, Lotte Dunselman, Michaël Bloos, Ilse Geilen, John van Oostrum
vormgeving Sascha van Riel

Meer over de makers

tgECHO is een Arnhems toneelgezelschap dat inmiddels niet meer weg te denken is uit het Nederlandse theaterveld. Zo bevestigt ook Vincent Kouters die hen in de Volkskrant onlangs typeerde als ‘de groep die de afgelopen tien jaar het Nederlandse theaterlandschap verrijkte met hun fysieke speelstijl’. Toneelgroep ECHO en bestaat uit theatermakers Anna Schoen en Lotte Dunselman. In hun voorstellingen tonen zij een weerspiegeling van de maatschappij, maar dan wel één waarin alles nét even anders is, als een echo met een ietwat vervormde klank. Hun werk is een kruising van beeldend- en bewegingstheater, performance en nieuw Nederlands teksttheater. Dunselman en Schoen vormen naast de artistieke kern, de vaste spelers van ECHO. Beide actrices worden geroemd om hun uitbundige, rauwe, zeer beeldende speelstijl, wat Dunselman in 2017 de Colombina prijs opleverde.
 

De Veenfabriek maakt sinds 2004 toonaangevend interdisciplinair muziektheater op locatie, in theaters en in de Veenfabriek Leiden. In 2017 heeft schrijver en regisseur Joeri Vos zich bij de Veenfabriek aangesloten en is hij samen met Paul Koek artistiek leider. Met muziek, theater, beeldende kunst, wetenschap, gastronomie, de actualiteit en persoonlijke verhalen creëert de Veenfabriek interdisciplinaire ervaringen, waarin alle zintuigen worden aangesproken. De Veenfabriek behoort tot de eredivisie van het Nederlandse muziektheater.

In het gehele oeuvre van de Veenfabriek wordt blijk gegeven van mededogen. Er wordt vertrokken vanuit nieuwsgierigheid en bewondering voor de mens die de poging waagt en het goede nastreeft. Dankzij de werkmethode van onderzoek en ontmoeting roept de Veenfabriek in al haar werk op tot empathie. Deze unieke en open manier van werken wordt door het publiek, collega’s én in het muziek- en theateronderwijs enorm gewaardeerd.