Phonetic Stories

Asko | Schönberg / De Tekstsmederij
do 31 okt 20:30 - 21:45
  • do 31 okt
    20:30 - 21:45
    Grote Zaal

Asko | Schönberg en De Tekstsmederij brengen opkomende componisten en schrijvers bijeen en dagen hen uit om gezamenlijk nieuwe verhalen te vertellen.

Bij Phonetic Stories gaan taal en muziek de dialoog met elkaar aan, hier worden de wegen buiten de geijkte paden verkend en staat de kwaliteit van de maker centraal; In dit onderzoekslab is ruimte voor de ontwikkeling van interdisciplinaire vormen.

De Tekstsmederij brengen in dit project vijf componisten en vijf schrijvers samen. Gedurende een periode van vijf maanden krijgen zij coaching, ondersteuning en masterclasses vanuit zowel Asko | Schönberg als De Tekstsmederij, door o.a Anthony Heidweiler en Manu van Kersbergen. Het lab bestaat uit vervolgens uit twee fasen die beiden worden afgerond met een publieke presentatie.

Deze avond is de afsluitende presentatie van het werkproces. 

Alle deelnemers zijn geselecteerd op intrinsieke motivatie en nieuwsgierigheid om  werkprocessen open te breken en hun eigen stijl te onderzoeken. Dit zijn aan alle kanten professionals die met hun werk blijk geven van een eigenzinnige artistieke kwaliteit.
 

Taal en muziek gaan de dialoog met elkaar aan

Meer over de makers

Asko|Schönberg is een van de meest bekende ensembles voor nieuwe muziek in Nederland. De hooggekwalificeerde en bevlogen musici spelen werk uit de 20ste en 21ste eeuw, van solowerk tot grootbezet repertoire zowel in concertvorm als in interdisciplinaire voorstellingen. Door een grote wendbaarheid, voortdurend in beweging te zijn, in te haken op actualiteit of daar juist dwars tegen in te gaan, neemt Asko|Schönberg een eigenzinnige positie in binnen de kunsten. Samenwerking tussen musici en componisten en makers staat centraal. In een dynamische werkproces onderzoeken zij samen muzikale en theatrale vormen, technieken en (on)mogelijkheden, wat leidt tot spannende vondsten, nieuwe inzichten en presentatievormen. Asko|Schönberg bouwt met respect voor het 20ste-eeuwse gecomponeerde muziek aan het repertoire van de toekomst.
Het ensemble werkt samen met kunstenaars, kritische denkers, wetenschappers en modeontwerpers om de veelzijdigheid en relevantie van het hedendaagse muziekpalet over het voetlicht te kunnen brengen.

De wereld van De Tekstsmederij draait om vers gesmede Nederlandstalige toneelteksten. Om poëtische, rauwe, maatschappelijke vergezichten, grote en universele tragedies, vlijmscherpe komedies, naast persoonlijke verhalen. Om het zichtbaar maken van nieuw toneelschrijftalent. Om het smeden van samenwerkingsverbanden tussen nieuwe generaties toneelschrijvers en regisseurs. Om hun ontmoeting met jou. Altijd geworteld in de wereld van nu.