Foto: Kurt van der Elst

Dagboek van een leeg bed (مذكرات السرير الفارغ)

Mokhallad Rasem / Toneelhuis
Nederlands Theater Festival | Officiële Juryselectie 2020
zo 6 sep

Dagboek van een leeg bed is een poëtische uitnodiging om na te denken over het verglijden van de tijd, over afstand en intimiteit, over afscheid moeten nemen en weer opnieuw beginnen.   

Mokhallad Rasem verzamelt al twintig jaar persoonlijke notities: hij noteert dagelijks beelden die hem in zijn dromen verschijnen, herinneringen die opduiken en indrukken die vanuit de dagelijkse werkelijkheid zijn verbeelding binnen tuimelen.

Tussen een leeg bed en dozen vol herinneringen verwoordt Mokhallad Rasem nu eens diepzinnige gedachten en heftige emoties, dan weer verstilde observaties en verrassende fantasieën. En dat alles voor het eerst in zijn moedertaal, het Arabisch.

De voorstelling wordt gespeeld in het Arabisch, met Nederlandse en Engelse boventiteling.

"Ik vertrek vanuit mijn eigen levensverhaal, dat begon in Bagdad en mij naar België bracht. Maar ik maak geen documentaire over mijn leven en geef geen commentaar op politieke situaties. Ik maak een reis door de metaforen van de Arabische taal die mijn moedertaal is."
Mokhallad Rasem 

“Uit een associatieve collage aan korte kleinoodjes ontvouwt zich een caleidoscopisch portret van verlangen, verdriet en stille hoop. Zijn beeldende theatertaal en gedurfde soberheid zijn zowel uitnodigend als dat ze vragen om volledige overgave. Rasem geeft een gezicht en geschiedenis aan de vele vluchtelingen in Europa.”
De Nederlandse Toneeljury 

Credits

concept, spel, tekst Mokhallad Rasem
dramaturgie Erwin Jans
scenografie Mokhallad Rasem
productie Toneelhuis