Foto: Leendert Vooijce

Gods Wegen

Nina de la Parra
di 15 dec - za 26 dec

Spoken word en opwindende muziek in een programma van twee powerhouses: zonder medelijden, verleidelijk, altijd feministisch, woedend en persoonlijk, trappen zij hun complete afkomst, hun generatie vrouwen en uiteindelijk zichzelf in de baarmoeder.

Gods wegen leidden er 22 jaar geleden toe dat Nina de la Parra (tekst) en Sanne Landvreugd (saxofoon) bij elkaar over de vloer kwamen in Paramaribo. Ze zaten beiden op het roemruchte Barlaeus in Amsterdam. Ze hebben allebei een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder en staan samen op de podia in Nederland.

Nina in een virtuoze autobiografische bevraging over haar christelijke klasje in Paramaribo, het koloniale verleden van haar joods-Sefardische voorvaderen, haar ervaringen in Surinaamse one-hour hotels, haar pratende vagina en haar zoektocht naar verlichting bij een winti-priester.

Sanne in een virtuoze, eclectische stijloefening van caribbean dancemusic, jazz, blues en house op zowel alt-, sopraan- als baritonsaxofoon.

 in de pers 

Het NRC plaatst Gods Wegen in de top 5 van beste cabaretvoorstellingen van 2019, en noemt Nina de la Parra als 1 van 101 nieuwe talenten op cultureel gebied uit Nederland en België.

'De la Parra is een knalgoede actrice, heel erg grappig en nul procent pathetisch wanneer ze haar pijn invoelbaar maakt. Ze schakelt zonder haperen van de ene naar de andere taal, van de ene naar de andere stemming en van twerken op een ranzig nummer naar een gevoelig liedje.'
★★★★★ Volkskrant

'Het grootste genot is haar furieuze, ongegeneerde optreden. Deze vuilbekkende dame knalt van het podium met haar op hoog tempo in vier talen vertelde ervaringen als "vrijpostige bakra-meid" in Paramaribo en Nederland. Desondanks verliest ze geen moment de controle. Haar tekstbehandeling is voorbeeldig.' ★★★★ NRC

'Niet alleen knoopt ze talen en tempowisselingen moeiteloos aan elkaar, de teksten zijn nauwkeurig geschreven en rollen vrijwel zonder haperingen van haar tong. Gods Wegen is een viertalige cabaretorkaan, begeleid door verrukkelijke jazzmuzikanten.' Parool

'De la Parra is een ijzersterke actrice, die moeiteloos schakelt in emotie, taal en sfeer - waardoor haar programma in alle opzichten overweldigend is. Gods Wegen is een overweldigend verzoeningsrelaas.' Theaterkrant (keuze van de criticus)

Entertainment van de hoogste duikplank

 Nina's Spiegel 

Bekijk HIER Nina's Spiegel; Nina en Sanne's maandelijke rubriek bij VPRO Mondo, elke eerste zondag van de maand. 

Credits

regie Titus Muizelaar
geluid, techniek Jan Heideveld
muziek Sanne Landvreugd, Nina de la Parra i.s.m Tim Bücher, Moritz Götzen
kostuum Machteld van Roijen
piano-arrangementen Robin van Geerke