Foto: Bart Grietens

Of Ja

Het Zuidelijk Toneel / Eva Line de Boer / Elly Scheele
Winnaar TheaterTekstTalent Stipendium
za 20 mrt 20:30 - 22:10
  • za 20 mrt
    20:30 - 22:10
    Grote Zaal

Daar staan ze dan met al hun sociale ongemak: de buren op een buurtbarbecue, de collega’s op een netwerkborrel, de stoutmoedige stelletjes bij een parenclub. Dapper proberen ze telkens een nieuw gesprek aan te knopen.

Ze stuiten op ongeschreven regels, andere denkbeelden, of praten simpelweg minutenlang langs elkaar heen. Toch benadrukt iedereen maar al te vaak hoe gezellig het wel niet is – terwijl we in werkelijkheid krampachtig bezig zijn met hoe we overkomen, wat we wel of niet kunnen zeggen en hoe de ander zich gedraagt. Woorden vullen de ruimte. Alles zodat het in godsnaam maar niet stilvalt.

Of ja is een tragikomische voorstelling over hoe mensen met elkaar praten en wat het betekent om elkaar serieus te nemen. Het speelt zich af in situaties waar je vrijwillig komt om te socializen. Plekken waar status, afkomst, ideeën en verschillen geen grote rol zouden moeten spelen, maar dat wel doen. Niet dat dat letterlijk wordt uitgesproken, want: ‘Laten we het vooral gezellig houden’.

Winnaar TheaterTekstTalent Stipendium

Credits

regie Eva Line de Boer
tekst Elly Scheele
spel Anne-Chris Schulting, Roben Mitchell e.a.
scenografie Tim Vermeulen
geluidscompositie Harpo ‘t Hart
coproductie Eva Line de Boer, Het Zuidelijk Toneel

Meer over de makers

Eva Line de Boer is een van de meest veelbelovende theatertalenten. In 2014 ontving ze de Ton Lutz Award, in 2016 de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs en 2019 de Charlotte Köhler prijs. Elly Scheele won het TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuur Fonds voor de tekst van Of ja. Dit wordt het vijfde project van dit regie en schrijf-duo.

“Elly Scheele houdt ons een spiegel voor. Herkenbaar, komisch en pijnlijk observeert ze ons communiceren met elkaar. In combinatie met Eva Line de Boer en haar in- en uitzoomende kwaliteiten zal dat vonken geven” Piet Menu, artistiek leider Het Zuidelijk Toneel

Het Zuidelijk Toneel
maakt en speelt in het hier en nu.  Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde HZT zich onder leiding van artistiek leider Piet Menu tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken. Met ons theater willen wij verschillende leeftijden, geslachten, identiteiten, klassen en beroepen, kunstenaars en niet-kunstenaars in gesprek laten komen. Via samenwerkingen en coproducties met allerlei organisaties in Brabant, Nederland en daarbuiten, geven we dat gesprek vorm. Vanaf 2021 werkt Het Zuidelijk Toneel elk half jaar rondom een ander thema.