Roland Hayes: The Greatest Opera Singer Who Never Appeared in an Opera

Likeminds / Amro Kasr
English spoken | Theater voor Keti Koti
di 29 jun - wo 30 jun

1 juli is de jaarlijkse viering van Keti Koti. In aanloop naar deze emancipatiedag presenteren wij samen met Stichting Likeminds een intieme voorstelling van theatermaker Amro Kasr, in regie van Samora Bergtop.

Deze korte, muzikale vertelling gaat over operazanger Roland Hayes. Hij werd geboren in een tijd dat het in de VS verboden was om klassieke muziek te onderwijzen aan zwarte mensen. Toch wist hij daar wereldberoemd mee te worden.

"Hoe durft deze n**** onze concertzalen te besmeuren?"

"Waarom zingt hij niet gewoon jazz?"
(Krantenkoppen uit Duitsland, 1924)

Roland Hayes kondigt in 1924 aan naar Berlijn te reizen om Schubert en Mozart te zingen. Geboren als kleinkind van tot slaaf gemaakten in de Verenigde Staten, waar het verboden is om klassieke muziek te onderwijzen aan zwarte mensen, heeft hij jarenlang in het geheim aan zijn zangtechniek gewerkt. Hij zal een wereldster worden, maar wel een in een wereld die nog steeds hopeloos gesegregeerd is. 

Roland Hayes: The Greatest Opera Singer Who Never Appeared in an Opera is een muzikale vertelling waarin acteur en theatermaker Amro Kasr je meeneemt naar een tijd van sociale en muzikale revolutie.

Theater voor Keti Koti

Credits

tekst, spel Amro Kasr
regie Samora Bergtop
een voorstelling van Likeminds