Foto: Rio Staelens

Creating Joy

Ann Van den Broek / WArdwaRD (NL/BE)
JULIDANS 2021
do 1 jul en vr 2 jul

Een mix van live performance en film - vanuit de zaal en bij de dansers thuis - over dingen die vreugde scheppen in het midden van een pandemie.

Creating Joy is een verslag van dagelijkse handelingen, op zoek naar betekenis, plezier en de wil om door te gaan. Hoe je troost, kracht en rust in je hoofd kunt vinden in simpele, fysieke handelingen: een brood bakken, een massage, zonnestralen in het voorjaar, een goed gesprek. Het is ook een inkijk in theater maken in een onzekere tijd. Uitstel of zelfs afstel hangt als een zwaard van Damocles boven elke voorstelling. Begin dan maar eens met plezier en goede moed aan een nieuw project. It’s all about creating joy!

"Hoewel het concept van de productie al van vóór de pandemie dateert, geeft de huidige situatie het meer urgentie." Movementexposed

Creating Joy is dan ook geen gewone voorstelling. Het is een mix van realtime en vooraf opgenomen beelden met een performance in de zaal. Aan elkaar gesmeed door een host die als een master of ceremony de avond leidt. Er zijn schermen, een compact decor, anderhalve meter afstand én thuiswerkende dansers die via een livestream toch aanwezig zijn.

Credits

concept, choreografie Ann Van den Broek performers Gregory Frateur, Louis Combeaud, Marion Bosetti, Jean-Gabriel Maury, Carla Guerra muziek Nicolas Rombouts, Gregory Frateur video- en lichtontwerp Bernie van Velzen toneelbeeld Niek Kortekaas styling kostuums Ann Van den Broek chroreografie assistentie, repetitor Nik Rajšek vooraf gefilmde gastoptredens van Tijs Delbeke, Sjoerd Bruil, Nicolas Rombouts, Gregory Frateur, Frauke Mariën, Nik Rajšek, Niek Kortekaas, Jutta Troch, Pieter Theuns, Ann Van den Broek geînspireerd op de song A Part Of Us All by Dez Mona en B.O.X. stem van An Hackselmans in interview met Ann Van den Broek

Meer over de makers

In haar eerdere werk had Ann Van den Broek de hang naar de donkere en tragische kant vaak de overhand. Die balans moest maar eens naar de andere kant uitslaan. Naar lichtheid en je goed voelen, naar samen lachen, elkaar omhelzen, melancholisch gestemd over voorbije, maar aangename herinneringen: creating joy! En toen brak er een pandemie uit. De coronacrisis zette Van den Broeks ideeën behoorlijk onder druk. De epidemie liet het perspectief kantelen: het universele werd persoonlijk in plaats van andersom.

Aan het begin van Ann Van den Broeks carrière lag de focus vooral op pure dans, rauw en minimalistisch. Gaandeweg werd het gebruik van live film, live muziek en taal steeds belangrijker. Van den Broeks voorstellingen werden steeds meer een filmische totaalervaring. Julidans volgt haar artistieke traject al jaren. Van Julidans NEXT groeide Van den Broek door naar de hoofdpodia van het festival. De afgelopen jaren drukte ze een duidelijke eigen stempel op de Nederlandse en de internationale dans. "Van den Broeks werk is hét schoolvoorbeeld van de nieuwe danspraktijk, waarin er niet langer in hokjes of landsgrenzen wordt gedacht.", schreef Trouw - daarmee verwoordend waarom Van den Broek zo goed bij Julidans past.