Foto: Luis Xertu

ELISABETH GETS HER WAY

Jan Martens (BE) / GRIP
JULIDANS 2021
ma 12 jul - wo 14 jul

Gedanst eerbetoon aan fascinerende componiste slalomt tussen bewegingsstijlen en muziekgenres.

Elisabeth Chojnacka (1939 – 2017) was een uitzonderlijk getalenteerde en gepassioneerde muzikante die midden 20e eeuw medeverantwoordelijk was voor de revival van klavecimbelmuziek. Mede door haar talent en doorzettingsvermogen waren er in de jaren '70 en '80 een resem componisten (Ligeti, Xenakis, Ferrari, Berio, Halffter) die nieuw werk schreven voor het klavecimbel, vaak aan Chojnacka opgedragen.

Het kan natuurlijk niet anders dan dat muziek een grote rol speelt in deze voorstelling, met een soundtrack die breed gaat. Van Nyman over Montague tot Ligeti, steeds in een uitvoering van Chojnacka. Martens bespeelt zijn lichaam zoals Chojnacka het klavecimbel. Verschillende bewegingsstijlen worden samengebracht. Martens slalomt daar even moeiteloos doorheen als Chojnacka tussen historische en moderne muzikale registers. De dans worden verweven met een documentaire laag over het werk en leven van Chojancka.

Meer over de makers

Jan Martens klom in recordtempo op van het Julidans Vondelparkpodium tot het hoofdpodium. Dat komt door de eigenheid en kwaliteit van zijn voorstellingen. Martens vindt de balans tussen het abstracte van de dans en het vertellen van verhalen. Hij laat zich daarbij leiden door zijn oog voor de schoonheid van de incomplete mens, mensen van vlees en bloed. Zijn dans is intens, fysiek en gaat ergens over.

Na A small guide on how to treat your lifetime companion - over relaties - in 2018, had Julidans 2020 een plek op het hoofdpodium voor Martens in gedachten, met zijn eerste grote voorstelling. Toen kon dat niet doorgaan. We gaan ervan uit dat Elisabeth Chojnacka haar verdiende eerbetoon dit jaar wél krijgt.