Uitreiking BNG Bank Theaterprijs & Anne Faber Stipendium 2021

Nederlands Theater Festival
Nederlands Theater Festival
vr 3 sep 15:00 - 17:00
  • vr 3 sep
    15:00 - 17:00
    Grote Zaal
    Geweest

Uitreiking van de BNG Bank Theaterprijs 2021!

In 2020 kreeg BNG Bank Theaterprijs noodgedwongen een andere vorm. Te veel voorstellingen werden door de corona-maatregelen niet gemaakt of kregen de kans niet om getoond te worden. De jury koos ervoor om de prijs niet uit te reiken aan de maker van de beste voorstelling, maar om de prijs in drie stimuleringsprijzen van elk € 15.000 op te delen.

Hoewel ook 2021 gebukt gaat onder de gevolgen van de corona-maatregelen is de jury van mening dat er verspreid over seizoenen 19-20 en 20-21 genoeg voorstellingen zijn gemaakt om tijdens de komende editie van het Nederlands Theater Festival alsnog de prijs uit te reiken.

BNG Bank Theaterprijs

De BNG Bank Theaterprijs 2021 gaat naar de beste voorstelling van de seizoenen 19-20 en 20-21 en is bedoeld voor theatermakers tot 35 jaar. De winnaar ontvangt een bedrag van € 45.000 als bijdrage aan een nieuwe voorstelling of de herneming van de winnende voorstelling.

Genomineerd zijn:
Being wrong and how to admit it van Zarah Bracht
Yogi Anni van Annica Muller
JEZEBEL van Cherish Menzo
Oorlog & Vrede van Kim Karssen en Florian Myjer
Anne-Fay's Reaspora van Anne-Fay Kops

De drie theaterprijzen 2020 zijn uitgereikt aan: 
Absent Voices van Nastaran Razawi Khorasani
DORP van Sonja & Hendrik
BLOOS de mannen van Marte Boneschansker

De theatermakers tonen hun veerkracht in deze pandemische tijd door het werk in andere theatrale vormen en via andere platformen met hun publiek te delen. De jury kiest ervoor om dit jaar ook deze digitale werken mee te nemen in hun kijkopdracht. Voorstellingen die op een andere manier zijn of worden uitgebracht dan gepland, worden gezien en komen daarmee ook in aanmerking voor een nominatie.

De makers van deze genomineerde voorstellingen komen samen op de BNG Bank Theaterprijs- middag tijdens het Nederlands Theater Festival op vrijdag 3 september. Hier presenteren ze zichzelf en hun werk aan de sector. Na deze presentaties maakt Mat Meijs, secretaris van het BNG Cultuurfonds, de winnaar is van de BNG Bank Theaterprijs 2021 bekend. 

Anne Faber Stipendium

Het Anne Faber Stipendium, een initiatief van Het Huis Utrecht, ondersteunt talentvolle startende zakelijk leiders binnen de podiumkunsten in het doorontwikkelen van hun visie, kennis en leiderschap. Het stipendium wordt vanaf 2018 jaarlijks aan één kandidaat uitgereikt en bedraagt een toelage ter waarde van € 15.000 voor scholing, coaching, netwerkvorming en een kleine bijdrage in het levensonderhoud.