Foto: Sanne Peper

Menú del día

De Gemeenschap
Bellevue Lunchtheater
di 26 apr - zo 22 mei

In Menú del día transformeert veteraan-acteur Marien Jongewaard naar een man op de vlucht. We zien hem in het laatste uur van zijn vrijheid en maken mee hoe hij in het reine probeert te komen met de wandaad die hij op zijn geweten heeft. 

Een zachte voorstelling over harde gebeurtenissen.

In de stilte van een Spaanse natuurcamping scharrelt een man in trekkerskleding rond. Hij bereidt voor zichzelf een eenvoudig middagmaal en ondertussen praat hij, zacht en onophoudelijk. Tegen een jongen die er niet is maar wiens aanwezigheid voor hem volkomen reëel is.

Hij praat over jeugd en liefde, over onschuld en overgave, over de ultieme manier om bij elkaar te horen. Het liefst zou hij ook zelf nog een kind willen zijn en zich, samen met zijn uitverkoren vriend, terugtrekken in een Never-land, waar alles aanraking is en waar afstand niet bestaat.

Boven de idylle van een warme zomerdag hangt een loodgrijze, loodzware wolk. Er is iets verschrikkelijks gebeurd, maar wat? Voor welke wandaad is deze man op de vlucht en waarom zit het gezag achter hem aan?

Interview

"Als je op een plek bent waar niemand je kent, dan heb je geen last meer van je geschiedenis. Dat hoop je. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Je gedachten halen je in, waar je ook bent. En als je een misdaad hebt gepleegd, dan word je gezocht. En uiteindelijk ook gevonden, meestal." Roy Peters 

In het oeuvre van De Graaf is Menú del día een fascinerend hoogtepunt.

★★★★★ Trouw

"Dat besef maakt de monoloog tot een schaamteloos, beklemmend en doodeng portret." - ★★★★★ Trouw

"Angstaanjagend ingetogen en benauwend goed gespeeld wordt door Marien Jongewaard." - Keuze van de criticus, Theaterkrant 

"Het is De Graaf en regisseur Roy Peters gelukt om niet in de valkuil van empathie voor een foute, maar natuurlijk ook zieke man te tuimelen. De walging, zeker als heel minutieus de dodelijke handeling wordt verteld, overheerst. De bittere nasmaak blijft nog heel lang na het slotapplaus hangen. En toch is het goed dat dit verhaal verteld wordt, want het kan geen kwaad om er met enige regelmaat aan herinnerd te worden, dat de mens een verzameling weeffouten is." - Keuze van de criticus, Theaterkrant 

"Jongewaard brengt deze nachtmerrieman dichterbij dan je zou willen."⁠ De Groene Amsterdammer

Bellevue Lunchtheater

Theater rondom lunchtijd: Theater Bellevue zet deze traditie van Toneelgroep Centrum al 45 jaar voort en deze programmering is bij het publiek nog altijd zeer geliefd. Vijf dagen in de week is rond het middaguur een voorstelling te zien, iedere maand een nieuwe. Speciaal voor dit tijdstip en op maat gemaakt van de historische Paloni zaal. Bezoekers zien nieuwe talenten en ervaren theatermakers, vaak in bijzondere verbintenissen, van dichtbij. Zowel tijdens als na de voorstelling in het roemruchte theatercafé de Smoeshaan.  

Foto: Benning & Gladkova

Credits

regie Roy Peters
tekst Rob de Graaf
spel Marien Jongewaard
special appearance Job Römer, Nick Deroo
licht, techniek Coen Jongsma
techniek René Rood
kostuums Marrit van der Burgt

met dank aan Carl Denig Amsterdam
mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Lira Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunsten

Meer over de makers

De Gemeenschap maakt eigenzinnig, actueel theater dat onze cultuur een (lach)spiegel voorhoudt. Verbaal en fysiek, poëtisch en banaal, toegankelijk en ‘queer’.