Foto: Jaap Strijker

De Tempel

Nic Bruckman Projecten / Firma MES
di 2 mei en wo 3 mei

Hoe ver ga jij voor een nieuwe werkelijkheid?

VS - 1978. In navolging van sekteleider Jim Jones trekt de links radicale groep The Peoples Temple zich terug in de jungle. Ze komen er samen om de wereld te verbeteren maar komen gaandeweg tot het besluit om samen de wereld te verlaten. 922 mensen plegen collectief zelfmoord door een beker vergiftigde aanmaaklimonade te drinken: ‘to drink the Kool Aid’.

Nederland - 2023. In deze voorstelling met soulvolle live muziek word je ondergedompeld in een opbeurende kerkdienst van pastoor Jim Jones. Gebaseerd op interviews met overlevenden van The Peoples Temple en duizenden uren audio-opnames vertellen Nic Bruckman en Firma MES dit nog steeds actuele verhaal. 

Ook vandaag de dag verliezen steeds grotere groepen het vertrouwen in het systeem. Wat als niet meer meedoen de enige uitweg lijkt? En dan is er ineens iemand die je helemaal lijkt te snappen. Je helemaal lijkt te zien. Hoe ver zou jij gaan om je daar aan vast te blijven houden? Bereid je voor op een waargebeurd verhaal waarin onderwerpen zoals machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag onder de loep worden genomen.

Triggerwaarschuwing: in de voorstelling wordt expliciet verwezen naar seksueel misbruik en zelfverwonding.

Indringende performance over de verleiding van sektes

Theaterkrant

"De Tempel slaagt er met succes in de verleiding op te roepen om een figuur als Jones te wíllen geloven en te wíllen vertrouwen.(...) De spanning is vanaf het begin aanwezig en bouwt gedurende de voorstelling alleen maar op, tot aan de onvermijdelijke explosies van geweld. We weten het, we wéten dat het komt, en toch blijft de verleiding aanwezig tot het te laat is." Theaterkrant

"Van den Dool slaagt er uitstekend in om het gevaarlijke charisma van een sekteleider neer te zetten: zijn ontwapenende vriendelijkheid neemt je ogenblikkelijk voor hem in.” NRC

Credits

tekst Nic Bruckman
regie Thomas Schoots
spel Femke Brinksma Rochelle Deekman, Daan van Dijsseldonk, Jip van den Dool, Tara Hetharia, Lindertje Mans
copositie, geluidsontwerp Marc Alberto
scenografie Beyond Space

Meer over de makers

Stichting Bruckman Projecten maakt nieuwe toneelstukken gebaseerd op echte verhalen. Met liefde voor outsiders en respect voor waanzin. Stukken met een echte plot. Maar ook wormholes. En ingeleefd spel. Van mensen die zich uitleven. Nic Bruckman debuteerde met zijn toneeltekst Kogelvis (2018,  ★★★★★- Theaterkrant). De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en speelde op het VAULT Festival in Londen. Bij The Royal Court Theatre maakte hij o.a. Stones en Consumption en met Grand Theatre Groningen maakte hij, als eerst onder zijn eigen stichting, Bleeding Love.

Firma MES maakt blikverruimend documentair theater over maatschappelijke onderwerpen. Met kritisch optimisme, een persoonlijke invalshoek, humor en actuele thema’s. Het collectief bestaat uit artistieke kern Daan van Dijsseldonk, Roos Eijmers, Lindertje Mans en Thomas Schoots en zakelijk leider Marije van Rest. De makers richten zich op grote maatschappelijke en politieke thema’s vanuit een humanistische inslag, waarin verschillende perspectieven worden belicht. Eerdere producties van Firma MES zijn onder meer Rishi (2017, ★★★★★ de Volkskrant), De Gijzeling (2019), Oksigen (2021) en The Gaia Hypothesis (2022).