Nieuwe Types

Wintertuin
do 17 nov 20:00 - 21:30
  • do 17 nov
    20:00 - 21:30
    Klein Bellevue

Op donderdag 17 november maak je kennis met nieuwe makers, nieuwe verhalen, nieuwe vormen. Kortom: Nieuwe Types! In deze revuevoorstelling ontmoet je de makers die de literaire scene zullen bestormen en blijvend veranderen.

Dichter, slammer en voormalig stadsdichter van Heerlen Merlijn Huntjens presenteert zijn chapbook de zee zwaait terug en neemt je daarin mee naar een afgelegen eilandgemeente. Paula Simāo en David Estrada dragen voor uit eigen werk en talenten uit onder meer het Slow Writing Lab gaan met elkaar in gesprek over het maakproces en de uitwisseling van werk. 

Programma

20:00 opening door Wintertuin
20:05 voordracht Schrijfwerkplaats 
20:10 De Grote Belofte: Merlijn Huntjens' chapbookpresentatie
20:30 Voordracht winnaar Afstudeerprijs
20:40 Slow Writing Lab & Wintertuin-talenten gesprek en voordrachten
21:10 Talkpoeder 
21:30 eind programma

Merel van Slobbe schrijft proza en poëzie. Ze studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en werd in 2016 campusdichter. In 2017 won ze de Meander Dichtersprijs, en in 2018 nam ze de tweede prijs van de Turing Gedichtenwedstrijd in ontvangst. Ze is bovendien onderdeel van het dichterscollectief Poẽzie Colada, dat literaire avonden op verschillende locaties organiseert. Begin 2023 verschijnt haar debuutdichtbundel bij de Arbeiderspers.

De Schrijfwerkplaats is creatief schrijven voor mensen die Nederlands leren. Tien weken lang komen zij samen om verhalen, gedichten, columns en theaterteksten te schrijven onder begeleiding van professionele auteurs. Een selectie teksten is samengebracht in de bundels Vanaf mijn plek hier en Iemand zette gewoon het licht aan. Vanuit de Schrijfwerkplaats komen David Estrada en Paula Simão voordragen. David Estrada komt uit Nicaragua en is een deelnemer van de Schrijfwerkplaats. Paula Simão is geboren en getogen in Angola. Zij woont sinds 2011 in Nederland en studeert Travel & Hospitality in Utrecht. Ze zijn de nieuwe talenten die uit de Schrijfwerkplaats voortkomen.

Nieuwe Types Takkies
Laurens van der Linde gaat in gesprek met twee gloednieuwe types: Lin An Phoa uit de Wintertuin talentenpoule en Anne Bosveld van het Slow Writing Lab. Ze praten over stroomversnellingen, over nieuw werk, over podiumervaring en dragen voor.

Anne Bosveld 
Ze studeerde in juli 2021 af aan Creative Writing ArEZ met de dichtbundel Kauw nerveus op een stok. Deze dichtbundel was genomineerd  voor de Nieuwe Types Afstudeerprijs 2021. Bosveld ging in de zomer van 2020  met deBuren mee op schrijfresidentie in Parijs, schrijft columns voor Awater en  is redacteur bij Perdu. Vanaf 2022 neemt Bosveld deel aan de master Slow  Writing Lab van het Letterenfonds.

Lin An Phoa
Als taalwetenschapper leerde Lin An kritisch kijken naar taal van buitenaf; als schrijver gebruikt ze taal om kritisch naar binnen te kijken. Ze schrijft poëzie die fysiek en onderzoekend is. Met haar werk probeert ze zichzelf, de wereld en de relatie daartussen te begrijpen. In haar teksten masseert en analyseert ze vastgeroeste patronen in een poging tot 

Meer over de makers

Wintertuin maakt connecties: tussen lezers en schrijvers, tussen literatuur en andere kunstvormen, tussen innovatie en mainstream en tussen kunst en maatschappij.  

Ze organiseren festivals, literatuurprogramma’s en workshops waarin we fictie als gids gebruiken om door deze tijd te navigeren. Dit doen zij in theaters, bibliotheken, poppodia, azc’s, verzorgingshuizen, op scholen en online. 

Wintertuin biedt schrijvers ruimte om te experimenteren en een platform om elkaar te ontmoeten. Ze coachen ze bij de ontwikkeling van een zelfstandige beroepspraktijk.

Binnen de internationale schrijfprogramma’s werken auteurs, vertalers en literair professionals samen, over de grenzen tussen landen en talen heen. 

En ze publiceren. Via het online literair platform De Notulen van het Onzichtbare. Ook geven ze boeken uit: als visitekaartje van onze makers, maar ook om bijzondere verhalen vast te leggen. Zo maken ze boeken met de verhalen van nieuwkomers, van oudere mensen in verzorgingshuizen en van inwoners van Curaçao.

Wintertuin is altijd nieuwsgierig: naar nieuwe stemmen, die we een podium geven; naar nieuwe vormen van publiceren en schrijven, en naar manieren waarop we de literaire cultuur kunnen vernieuwen.