Foto: Yoko Haveman

HUSH

De Dansers
di 9 apr en wo 10 apr

In Hush zoeken De Dansers troost in dans en muziek. Een hand op je schouder; een tweede stem die met je meereist, waar je ook gaat; een ritme waar je in kan leunen, zoals in een omhelzing. 

De band van dansers en muzikanten uit de succesvoorstelling Shake Shake Shake (2019) vindt elkaar opnieuw, in het grensgebied tussen dansvoorstelling en popconcert. Dansers worden muzikanten, muzikanten worden dansers. Gevoelige gitaarspinsels drijven de performers in elkaars armen. Deinende lijven dwingen het ritme van de muziek af. Hush wordt niet verteld door individuele prestaties, maar door de haarfijne aandacht en toewijding die tussen de spelers leeft. De muzikanten en dansers staan voor elkaar klaar, ze steunen elkaar. Want om de wereld te kunnen dragen, helpt het om er niet alleen voor te staan.

Recensies
"Met volle overgave dansen én loepzuiver zingen: De Dansers blijven verrassen in dansconcert ‘Hush’" ★★★ De Volkskrant

“De Dansers hebben er patent op; de ultieme symbiose tussen dans en muziek is hun heldere signatuur. De muzikanten van dit Utrechtse jeugddansgezelschap bewegen en ook dansers bespelen instrumenten.” Theaterkrant

Credits

concept Guy Corneille, Josephine van Rheenen
choreografie Josephine van Rheenen, i.s.m. spelers
live muziek en dans Ruben van Asselt, Guy Corneille, Yoko Haveman, Marie Khatib-Shahidi, Wannes De Porre, Hans Vermunt
decor- en lichtontwerp Timme Afschrift
kostuums Carlijn Petermeijer
techniek Chieljan van der Hoek
productie Danae Bos
zakelijke leiding Miriam Gilissen
marketing en publiciteit Lizzy Schreijer
educatie Sanne Wichman
acquisitie Frontaal Theaterbureau

Meer over de makers

De Dansers wil inspireren tot lijfelijkheid en persoonlijke verbinding, juist in een samenleving waarin we steeds meer op schermpjes leven. We maken werk dat de levensdrift van kinderen aanspreekt en bij volwassenen vergeten verlangens naar overgave en lijfelijkheid opnieuw aanwakkert.

Josephine van Rheenen (1988) volgde de opleiding Docent Dans aan de Theaterschool Amsterdam en begon tijdens haar studie als danseres bij De Dansers. Na vijf jaar op het podium te hebben gestaan bij o.a. de gezelschappen De Dansers, Vloeistof en Breekgoed volgde zij in 2014 samen met Guy Corneille, Wies Merkx op als artistieke leiding van De Dansers. Sindsdien maakt zij voor De Dansers eigen werk voor zowel kinderen als volwassenen. Als choreograaf zoekt Josephine naar de menselijkheid in de dans en streeft ze naar een intuïtieve danstaal, die vertrekt vanuit instincten. Openheid, overgave en interactie zijn kernwoorden in haar werk. 

Guy Corneille (1990) is sinds 2014 samen met Josephine van Rheenen artistiek leider van De Dansers. In de voorstellingen springt hij over het podium als tegelijkertijd (autodidact) muzikant en fysiek performer. Daarnaast co-creëert hij met choreograaf Josephine van Rheenen als componist en muziekgericht dramaturg. Guy heeft een academische achtergrond in socio-culturele antropologie en een geschiedenis in het popcircuit met zijn indie-band La Corneille. Zijn artistieke interesse gaat uit naar het communiceren van fysieke/emotionele beleving; de nonchalante performativiteit van popconcerten; en werk dat toegankelijk is zonder oppervlakkig of goedkoop te zijn. In 2017 won Guy Corneille een VSCD Gouden Krekel voor zijn multi-performance in The Basement (De Dansers/Theater Strahl/Wies Merkx).