The Previous Owner

Dunja Jocić
di 3 okt 20:30 - 21:45
  • di 3 okt
    20:30 - 21:45
    Grote Zaal

In een nabije toekomst wordt het brein van een stervende man succesvol geüpload naar een jong lichaam. Als blijkt dat er nog steeds iets van de geest van de vorige eigenaar aanwezig is in het lichaam, ontstaat er een strijd tussen dans en tekst met als inzet het nieuw gecreëerde wezen.

In haar nieuwe voorstelling stelt Jocic vragen bij de in een razend tempo accelererende technologische ontwikkelingen. Onlangs werd door prominenten van over de gehele wereld een oproep gedaan om een pauze van een half jaar in te lassen in de ontwikkelingen van A.I. Er is tijd nodig om na te denken over de effecten van deze snelle ontwikkelingen op onze samenleving. Er is tijd nodig om een ethisch handboek op te stellen. Met The Previous Owner biedt Jocic ons een inkijk in onze nabije toekomst en opent daarmee een ethisch vraagstuk over wat ons te wachten zou kunnen staan.

De voorstelling opent op het lichaam van een jonge vrouw die geëtaleerd lijkt te staat, een lichaam dat wacht op een nieuwe eigenaar. Het toneelbeeld bestaat uit flarden beeld en geluid en geven een inkijk in wie deze vrouw was voordat ze gereduceerd werd to slechts een lichaam. Zijn dit de beelden van vlak voor haar dood?

Onwennig neemt de nieuwe eigenaar bezit van dit vrouwenlichaam. Hij heeft zijn zieke, oude lichaam verlaten en geniet van zijn nieuw verworven vitaliteit. Langzaam tast hij de mogelijkheden van dit jonge lijf af. Hij kan zijn geluk niet op als hij als een ware ballerina over het toneel zwiert. Maar dan blijkt dat er nog iets over is van de vorige eigenaar. De nieuwe eigenaar is niet alleen in het lichaam.

 

Nagesprek - 3 okt
Na afloop van de voorstelling ben je welkom om te komen napraten met Dunja Jocic. In de Speakeasy (boven De Smoeshaan). Dit gesprek wordt begeleidt door theater- en mediamaker, Max Pickkers.

Credits

choreografie regie en concept Dunja Jocić 
dans Kalin Morrow met Tom Jansen film
schrijver Rik van den Bos
concept en dramaturgie Marinus Groothof 
componist Renger Koning
licht ontwerp Wil Frikken
kostuum Maartje Prins
geluid Seb Jongejans 
The Previous Owner is een co-productie tussen BIRD Productions, Club 
Guy & Roni en Grand Theatre Groningen 

Meer over de makers

In haar werk als choreografe brengt Jocic verschillende disciplines samen om een unieke choreografische en filmische ervaring op het podium te creëren. Als multidisciplinair maker creëert ze tegenstellingen die reflectie oproepen bij de kijker, met verhalen die 'onder de huid gaan'. Haar sfeervolle stukken zijn grootstedelijk en op filmische wijze surrealistisch. De inkt van haar choreografieën levert een heel eigen vorm van 'danse noire' op. De rode draad in haar werk is een gevoel van vervreemding in het leven van vandaag.

Dunja Jocic groeide op in voormalig Joegoslavië in een familie van filmmakers. Ze nam deel aan ritmische gymnastiek op het hoogste niveau en maakte deel uit van het Olympische team op de Wereldkampioenschappen van 1992. Met haar dansvoorstelling De Panter won Jocic de VSCD Zwaan voor de beste Nederlandse dansvoorstelling van het jaar 2020 & 2021.