Gidsland

Gidsland

Mugmetdegoudentand
"De Nederlandse volksaard venijnig gefileerd" ★★★★ Parool
di 16 jan - za 3 feb

Mugmetdegoudentand, schrijver Nathan Vecht en regisseur Lineke Rijxman maken na het veelgeprezen Kunsthart een nieuwe actuele komedie over de Nederlandse identiteit. Over polderaars, opportunisten en idealisten. Over een land dat de weg wijst als er geen wolkje aan de lucht is. Maar hoe gedragen we ons als er wel iets op het spel staat?

Het kabinet is op een geheime locatie bijeen voor crisisoverleg over een menswaardig asielbeleid. Een jonge, bevlogen presentatrice wil groen licht van de omroep krijgen voor een nieuw, journalistiek programma. De bewoonster van een door de aardbevingen getroffen boerderij in Groningen vecht voor een schadevergoeding.

Een maand later treffen de drie elkaar in een live talkshow op televisie. De belangen, frustraties en wensen van de gasten botsen frontaal. Terwijl het hele land zich voor de buis verzamelt, storten ze hun hart uit in een uitzending die niemand had voorzien.

"De problematiek is herkenbaar en serieus, de toon licht, soms hilarisch, en dat werkt goed"
★★★★ Volkskrant

"Het stuk zit vol flitsende scènes en heeft tal van mooie oneliners"
★★★★ Trouw
 

In Gidsland wordt de Nederlandse volksaard venijnig gefileerd

★★★★ Parool

Credits

regie Lineke Rijxman
tekst Nathan Vecht
spel Guy Clemens, Anniek Pheifer, Xander van Vledder, Ilke Paddenburg
toneelbeeld Christiaan Klasema
kostuums Arien de Vries

Meer over de makers

Mugmetdegoudentand is een van de huisgezelschappen van Theater Bellevue en maakt theater dat onze samenleving met een persoonlijke stem beschrijft. Over die samenleving, die momenteel onnavolgbaar snel aan het veranderen is, klinken allerlei meningen die inwisselbaar lijken te zijn.

De Mug vindt het daarom van essentieel belang dat theater onderscheid probeert te maken tussen de ene mening en de andere, tussen werkelijkheid en projectie, tussen vorm en inhoud, tussen verstand en onderbuik, tussen objectiviteit en stemmingmakerij. Naast dat inhoudelijke streven telt de Mug haar zegeningen en geeft ze ruimte aan de kracht van verbeelding en humor.