Foto: Annaleen Louwes

De Stoelen

Toneelschuur Producties / Jessie L'Herminez
di 12 okt - do 14 okt

Het wordt vanzelf makkelijker. Gewoon aan beginnen, net als aan het leven en de dood.

Een negentigjarig stel gaat op een plek omringd door water, ver weg van de buitenwereld, haar einde tegemoet. Tot elkaar veroordeeld en geconfronteerd met hun eigen sterfelijkheid kijken ze in verwarde vlagen terug op het bestaan. Samen proberen de oude mensen te ontsnappen aan de verveling en de angst betekenisloos te zullen sterven. Ze spelen.

Jessie L'Herminez over De Stoelen

“Met de zinloze exercitie van de bejaarde personages in De Stoelen wil ik een ode brengen aan het spel en de verbeelding, een grote bron van lichtheid in het menselijk leven. Door middel van spel is het mogelijk zelf ‘zin’ te ‘verzinnen’, dat laat dit absurdistische stuk volgens mij zien. Is geluk een kwestie van je bewustzijn sturen en de dingen anders bekijken? Of dreigt hier ook een groot gevaar? Waar ligt de grens tussen fantasie en waanzin, tussen het leven lichter maken en denken ‘verlicht’ te zijn?

Ook laat Ionesco’s tekst mooi zien hoe spel ten grondslag ligt aan een cultuur: het construct van maatschappelijke gedragscodes, hiërarchieën, normen en waarden. Als we dit kunnen en durven zien, kunnen we de spelregels ook veranderen. Graag daag ik mensen uit tot een spelende levenshouding.”

Gewaagd, interessant

Theaterkrant.nl

"Een eigenzinnige maker met lef." De Volkskrant

"Sterk fysiek spel" Haarlems Dagblad

"L’Herminez (1990) trekt zich niets aan van enige norm, en dat is natuurlijk de kracht en de gave van een jonge maker. Ondanks alle ruis en het gerommel met publiek biedt deze voorstelling beslist amusement (daar had Ionesco niets op tegen, hij hield van spot) en zeggingskracht, al is het alleen al omdat de makers een groteske speelstijl verbinden met de filosofie van het existentialisme." Theaterkrant.nl

Credits

regie Jessie L’Herminez 
tekst Eugène Ionesco
dramaturgie, bewerking Doke Pouwels met Anne Fé de Boer, Linda Zijl 
scenografie, kostuums Lisanne Bovée
geluidsontwerp Janne Piksen
spel Anne Fe de Boer, Linda Zijl
lichtontwerp Casper Leemhuis
1e inspicient Daan Ottevanger
bewerking en concept begeleiding Koen Tachelet
fotografie Annaleen Louwes
beeldmontage + ontwerp Esther Noyons
met dank aan Frans Strijards en Goos Meeuwsen

Meer over de makers

“Met deze voorstelling wil ik een ode brengen aan het spel en de verbeelding: een grote bron van vreugde in het tragische menselijk bestaan. Door spel en verbeelding is het mogelijk zelf 'zin' te 'verzinnen'. Wat de omstandigheden ook zijn, het spel en de verbeelding zijn er altijd om die te verzachten. In de verbeelding ben je vrij de realiteit naar je hand te zetten. Ook wil ik zichtbaar maken dat het spel ten grondslag ligt aan de cultuur: het construct van maatschappelijke gedragscodes, hiërarchieën, normen en waarden.  Als we dit kunnen en durven zien, kunnen we de spelregels ook veranderen. Graag daag ik mensen uit tot een spelende levenshouding. Ik hoop dat dit een duurzame blijdschap en vreugde geeft, al dan niet raar, verrukkelijk en tegen beter weten in.” Jessie L’Herminez