OF JA (lezing)

Elly Scheele
Toneelwerk in progress
zo 3 jun 16:00

In haar toneelstuk Of ja wil Elly Scheele de gekunstelde communicatie schetsen tussen mensen en het ongemak dat daarbij ontstaat via drie situaties: de buurt-barbecue, een parenclub en een netwerkborrel. Het gesprek, de dialoog, is niet alleen een middel waarmee het verhaal wordt verteld, het is het thema van het toneelstuk zelf.

Of ja wordt gelezen door: Anne-Chris Schulting, Thomas Höppener, Sander Plukaard, Hanne Arendzen, Rochelle Deekman

De meest gehoorde oplossing voor sociale problemen in onze maatschappij is dat mensen weer naar elkaar moeten luisteren en met elkaar in gesprek moeten. Maar hoe doe je dat dan? Wat is een gesprek? En wanneer neem je je gesprekspartner serieus? Neem je iemand serieus als je hem in de reden valt, omdat er iets gezegd wordt waar je het pertinent niet mee eens bent? Of neem je de ander serieus als je hem beleefd laat uitpraten, al heeft diegene zichzelf al drie keer herhaald?

Al deze mechanieken en gespreksvormen onderzoekt Elly in haar tekst Of ja dat zich situeert in het Nederland van nu. Want Nederlanders willen als geen ander de lucht vullen met woorden, als het in godsnaam maar niet stil valt.

Theater Tekst Talent Stipendium 2018 winnaar Elly Scheele presenteert: Of Ja

Daniëlle:
Sorry
Sorry, sorry, sorry, dit is raar, maar
Ik weet niet zo goed hoe ik dit moet zeggen
Dit is niks voor mij
Goed, ik ben vaag, sorry
[haalt adem]
Mitchel
Ik had me eigenlijk voorgenomen om vanmiddag niet met je te praten
Ik bedoel niet nièt
Wel groeten enzo

Credits

tekst Elly Scheele
lezers Anne-Chris Schulting, Thomas Höppener, Sander Plukaard, Hanne Arendzen, Rochelle Deekman

Meer over de makers

In 2018 won Elly Scheele het Theater Tekst Talent Stipendium van het Prins Bernard Cultuurfonds voor de ontwikkeling van de tekst Of ja. Om dit jaar niet volledig als een kluizenaar door te brengen, heeft ze dramaturge Martine Manten gevraagd haar dit jaar te begeleiden en organiseert zij zelf i.s.m. Theater Bellevue een aantal lezingen van het toneelwerk in progress met telkens andere lezende acteurs. De tekst is nog niet af, maar door het te horen en er over te praten met de lezende acteurs en andere theatermakers, kan Elly zich in de schrijvende fase steeds verder ontwikkelen. De lezing op 3 juni in theater Bellevue zal de eerste openbare lezing zijn.

Elly Scheele (1987) studeerde in 2013 af aan de opleiding Writing for Performance van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Haar toneelteksten typeren zich door personages die elkaar voortdurend aftasten in snelle en subtiele dialogen. Ze houdt van mozaïekvertellingen en speelt graag met de theaterwerkelijkheid in haar stukken. Haar tekst Botsabsorbers werd in 2018 uitgegeven in de bundel 'Schrijvers op de vloer' (De Nieuwe Oost). Met theatermaker Eva Line de Boer maakte ze in 2014 Little Black Dress en in 2016 Dit gebeurt allemaal tegelijk (BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016) en momenteel bereiden ze zich onder andere voor op een nieuwe lunchtheatervoorstelling bij Theater Bellevue. Elly schreef daarnaast onder meer voor de VPRO, Lowlands, de Orde van de Dag, TG Nachtgasten en Garage TDI.