Nieuwe regie van de winnaar van de BNG Bank Theaterprijs 2018

De Revolutionairen

Toneelschuur Producties / Eline Arbo
18 okt
-
20 okt
Data & kaarten
 • do 18 okt
  20:30 - 22:00
  Grote Zaal
  Geweest
 • vr 19 okt
  20:30 - 22:00
  Bellevue Extra: nagesprek met Savannah Koolen en Charley el Ranzino o.l.v. Oscar Kocken.
  Grote Zaal
  Geweest
 • za 20 okt
  20:30 - 22:00
  Grote Zaal
  Geweest

Eline Arbo had eerder dit seizoen een droomdebuut bij Toneelschuur Producties met Het lijden van de jonge Werther, winnaar van de BNG Bank Theaterprijs 2018!

"Een urgente voorstelling." De Volkskrant

Nu maakt Eline Arbo samen met vijf acteurs en een muzikant een voorstelling over het gedachtegoed van Albert Camus. Op theatrale en muzikale wijze staan zij stil bij thema's als idealisme, existentialisme en rechtvaardigheid. En stellen zichzelf de vragen: Hoe ver zijn wij bereid te gaan om onze wereld vorm te geven? Zijn we in staat iets te doen of blijven we steken in mooie woorden? Kunnen we theater gebruiken om de wereld mooier te maken of hebben we daar rigoureuzere middelen voor nodig?

"Stepan (Chiem Vreeken) is compromisloos en onbuigzaam (‘we worden gemuilkorfd!’), Janek (Matthijs IJgosse) gewetensvol en genuanceerd. Daarmee worden de vragen van Camus geloofwaardig naar deze tijd verplaatst en manifesteert zich bovendien een actueel dilemma dat deze productie overstijgt: moet je repertoire slechts conserveren, verliest het kunstwerk dan niet juist zijn zeggingskracht?." de Volkskrant
 

Eline Arbo over De Revolutionairen

"In onze wereld die politiek gezien steeds extremer lijkt te worden, vind ik het heel belangrijk om te reflecteren op onze morele grenzen. Camus zijn filosofie is daarin een grote inspiratie voor mij. Wanneer wordt idealisme terrorisme en hoe verhoudt de alles of niets revolutionair tot de opstandeling die graag de wereld wil veranderen zonder daar iets voor te hoeven doen. Ik merk dat mijn generatie zich wil inzetten voor een betere wereld maar het lastig vind dit concreet te maken. De tijd is rijp voor verandering, maar hoe?"


Bellevue Extra

Op vrijdag 19 oktober gaan we na afloop in gesprek met Savannah Koolen en Charley el Ranzino onder leiding van Oscar Kocken.

Demonstreren deden ze iedere zaterdagmiddag in het dorp in Noorwegen waar de jonge theaterregisseur Eline Arbo opgroeide. Met haar voorstellingen peilt Eline nu de actiebereidheid van haar Nederlandse publiek. Daarover spreken we verder in het nagesprek met Savannah Koolen (kersvers voorzitter van het federatiebestuur van Groen Links Amsterdam en belangrijkste contactpersoon in Nederland van het wereldwijde fearless-city netwerk) en Charley el Ranzino, jonge, gedreven spoken-word podiumkunstenaar, tevens afstuderend in medische natuurwetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Dit alles onder het genot van een Molotov Cocktail.

Credits

tekst, regie, bewerking Eline Arbo
met Judith van den Berg, Laura de Geest, Benno Veenstra, Chiem Vreeken, Thijs van Vuure, Matthijs IJgosse
muziek Thijs van Vuure
decor Juul Dekker
kostuums Rebekka Wörmann
licht Varja Klosse

Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper
Sanne Peper

Meer over de makers

Eline Arbo maakte in september 2017 haar debuut bij Toneelschuur Producties met Het lijden van de jonge Werther, een voorstelling die zeer enthousiast werd ontvangen door pers en publiek:


"Een groot expressionistisch theaterfeest" ★★★★★ Volkskrant
"Adembenemend theatrale kijk op romantische liefde" ★★★★★ Trouw
"Prachtige vondsten in overtuigend debuut" Haarlems Dagblad