Aansprekend, humorvol en onderhoudend filosofie-theater met Han Kerckhoffs

Spinoza - #3 in de filosofenreeks

Zuidelijk Toneel
16 feb
-
17 feb
Data & kaarten
 • za 16 feb
  20:30 - 21:30
  Grote Zaal
  Geweest
 • zo 17 feb
  20:30 - 21:30
  Bellevue Extra: inleiding door filosoof Henri Krop
  Grote Zaal
  Geweest

"Ik heb getracht niet te lachen om menselijke handelingen, er niet om te huilen, ze ook niet te haten, maar ze te begrijpen.”

Niets menselijks is mij vreemd

Eindelijk! Nederlands bekendste filosoof, Baruch Spinoza, is aan de beurt. Spinoza leeft en is brandend actueel. Naast zijn bevlogen en rationeel onderbouwde boodschap van vrede, vrijheid en openheid staat een man van vlees en bloed, heen en weer geslingerd tussen eenzaamheid, vrijheid, strijd en verzet. Hij toont dat er géén kloof kan zijn tussen overtuiging en het eigen leven, tussen denken en praktische wijsheid, tussen idealen en politiek realisme. Een voorstelling voor jonge idealisten, oude krokodillen en iedereen die af en toe eens nadenkt.

Spinoza is, na Socrates en Marx, nummer drie van onze aansprekende, humorvolle en onderhoudende filosofenreeks. We wekken filosofen tot leven en kijken terug op leven, werk en de erfenis. Leer en geniet van het vakmanschap van bedenker en regisseur Stefaan Van Brabandt. Zijn motto: ‘drempel laag, lat hoog’.

Credits

concept, regie Stefaan Van Brabandt
spel Han Kerckhoffs
dramaturgie Wannes Gyselinck
artistiek advies Piet Menu

 IN DE PERS 

"In dit luisterspel zitten briljante momenten, en die staan vooral op credit van Spinoza’s boeiende en spannende leer." Theaterkrant

"Kerckhoffs ontroert, juist door zijn totale gebrek aan sentiment" NRC


 BELLEVUE EXTRA 

Op zondag 17 februari geeft filosoof Henri Krop van de Amsterdamse Spinoza Kring om 19:45 een inleiding.

Phile Deprez
Phile Deprez
Phile Deprez
Phile Deprez
Phile Deprez

Meer over de makers

Stefaan Van Brabandt (Gent, 1979) is (toneel)schrijver, acteur, singer-songwriter én filosoof. Dat maakt hem tot dé man om ons een spiegel voor te houden. In zijn stukkenreeks rond de grote wijsgeren vloeien heden, verleden en toekomst samen. Theater dat uitnodigt tot denken met als motto: drempel laag en lat hoog. Geschreven in taal die ons lijkt toe te zingen. Bij HZT maakt Stefaan de succesvolle filosofenmonologen Socrates en Marx.