Muziek, achtergrond en reflectie op de aankomende productie van Nineties Productions

Billy The Kid - Verdiepingsavond

Nineties Productions / Touki Delphine
do 24
mei
 • do 24 mei
  20:30
  Gratis entree
  Theater Bellevue, Amsterdam
  Klein Bellevue
  gratis

“Kun je in het theater de waarheid spreken? Is de theatrale werkelijkheid geslaagd als hij goed gelogen is? Wat geloven we liever: de feiten of een goed verhaal?”

Nineties Productions en Touki Delphine onderzoeken in hun nieuwe voorstelling Billy the Kid: a post-truth concert in court het concept waarheid in ons post-truth tijdperk. Samen organiseren ze een verdiepingsavond waarin ze een inkijkje in hun repetitieproces geven en experts uitnodigen die hun licht laten schijnen op de thema’s waarheid, post-truth, identiteit en natuurlijk de mythologische wild wild west itself!

Billy the Kid is een internationale muziektheatervoorstelling over western-icoon Billy the Kid. Billy galoppeert door vele films, songs, biografieën en wetenschappelijke verhandelingen, maar wist even vaak aan deze beschrijvingen te ontsnappen. Was hij een held of een moordenaar? Niemand weet wie hij echt was, wie zijn bende was, hoeveel mensen hij doodde, hoe hij zelf aan zijn einde kwam en of hij überhaupt wel heeft bestaan. Zijn imago is de historische persoon ontstegen en zo ook de waarheid. Misschien geloven we inmiddels liever in verhalen dan in feiten?

NB. Gratis toegang. Aanvang 20:30u

Credits

on stage Yannick Noomen, Rik Elstgeest, Chris Doyle, Marius Mensink, Maya Mertens, Orpheo McCord, Mitchell Yoshida
off stage Anne Maike Mertens, Floor Houwink ten Cate, Sanne Vanderbruggen
scenografie Julian Maiwald
kostuumontwerp Esmée Thomassen 
lichtontwerp Siemen van der Werf
geluidsontwerp Rick Gobée 
technische productie Marijn van Bussel

Meer over de makers

In deze voorstelling onderzoekt theatercollectief Nineties Productions in coproductie met Touki Delphine het concept waarheid in ons post-truth tijdperk. Twitter en feiten zijn even waar; mythes zijn de waarheid geworden en de waarheid zelf wordt constant gemythologiseerd. Niet alleen Billy, maar ook de waarheid zelf wordt voor het gerecht gedaagd.

Voor dit project werken Nineties en Touki samen met twee muzikanten van de Amerikaanse indie-folk band Edward Sharpe and the Magnetic Zeros, Mitchell Yoshida en Orpheo McCord.