foto Bowie Verschuuren

True Life

Kalpanarts
di 8 nov 20:30

“Voor wat is geboren, is de dood zeker, en voor de doden is de geboorte zeker. Dus treur niet om iets dat onvermijdelijk is.” – Bhagavad Gita (invloedrijk Hindoe geschrift)

For English see below

De wijze waarop de mens omgaat met de dood zegt ook iets over hoe hij leeft. Hoe men het onoverkomelijke einde in de ogen kijkt verschilt per cultuur, land en generatie. In diverse culturen wordt de dood verweven met het dagelijks leven. In begrafenis- en rouwrituelen is er naast verdriet ruimte om het leven te vieren. Daarmee wordt deze minder angstaanjagend. 

In True Life onderzoekt Kalpanarts de relatie tot het leven en de dood. Hindoe verzen, de god Shiva en Indiase filosofie zijn inspiratiebronnen. Ook zullen rituelen rondom de dood en de doden voorbijkomen, zoals de crematierituelen aan de heilige rivier de Ganges, de Dag van de Doden in Mexico (Dia de los Muertos) en de Orleans Jazz Funerals. In het onderzoek worden de persoonlijke ervaringen en overtuigingen van de performers met hun verschillende cultuurachtergronden, meegenomen. Naast zes dansers staat de getalenteerde Shishani Vranckx op het podium (zang & gitaar).

Meer weten over Indiase dans?

Voorafgaand is er in de foyer een animatie te zien van Ylva Ernst getiteld ‘ythebusters. Deze animatie is onderdeel van een reeks van vier: Jump into the world on Indian Dance. Ze geven een inkijkje in de aannames die bestaan over mythologische karakters en Hindoe goden waar vaak naar verwezen wordt in Indiase dans. In korte tijd worden je eigen beelden en vooroordelen omvergeworpen, bevraagd en gekanteld.


ENG

A musical dance performance about death and the celebration of life.

In True Life, Kalpanarts examines the relationship between life and death. Hindu verses, the god Shiva and Indian philosophy are sources of inspiration. Rituals surrounding death and the dead will also be featured, such as the cremation rituals on the holy river Ganges, the Day of the Dead in Mexico (Día de los Muertos) and the Orleans Jazz funerals. Research into the piece took into account the personal experiences and beliefs of the performers with their different cultural backgrounds. The six dancers are joined on stage by the talented Shishani Vranckx (vocals & guitar).

“Horizontale luchtsalto’s en andere urban moves gaan samen met sierlijk gedraaide polsen en roffelende voeten uit de Kathak en Bharatanatyam. Het resultaat is een dynamische dansvorm die theatrale zeggingskracht heeft en mooi is om naar te kijken” Trouw

Credits

choreografie Kalpana Raghuraman 
concept Kalpana Raghuraman, Gysèle ter Berg
zakelijk leider, artistic associate Gysèle ter Berg 
dans o.a. Indu Panday, Sooraj Subramaniam, Goda Žukauskaitė
livemuziek Shishani Vranckx (zang & gitaar)
muziekcompositie Simone Giacomini
kostuumontwerp Aziz Bekkaoui
lichtontwerp Jeffrey Steenbergen
dramaturgie Vincent Wijlhuizen

Meer over de makers

Shishani is een Belgisch-Namibische singer-songwriter, gitarist en musicoloog. Zij maakt geëngageerde songs. Shishani strijdt voor gelijke rechten waaronder voor queer- en transpersonen. In 2015 zette ze het kwartet The Namibian Tales op. Hiermee brengt ze een ode aan traditionele Namibische muziek. In 2019 richtte ze de all-female band Miss Catharsis op, waarbij de gekleurde vrouw centraal staat. Shishani werd genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst, in de categorie Stimuleringsprijs.

Kalpanarts is het dansgezelschap van Kalpana Raghuraman (artistiek leider & choreograaf) en Gysèle ter Berg (zakelijk leider & artistic associate). Maatschappelijke en aansprekende onderwerpen dienen als basis. Kalpanarts is een hedendaags dansgezelschap met een kleurrijke cast en achterban. Door Indiase dansvormen samen te brengen met urban- en hedendaagse dans, creëert Kalpanarts een genre overschrijdende danstaal. Als een hartslag is er altijd een sterk ritmisch element aanwezig in het werk. Kenmerkend is het gebruik van voetenwerk, handgebaren en mimiek.