Opening This is not a circus

+ De Staat van het Circus 2022
vr 13 jan 20:00
  • vr 13 jan
    20:00
    De opening is onderdeel van de voorstelling 'Niks Nieuws' van Monki
    Grote Zaal

Circus anno 2022

Op vr 13 jan opent This is not a Circus met De Staat van het Circus om 20.00 uur voorafgaand aan de première van Niks Nieuws. TENT heeft circusmaker Maartje Bonarius (NL, 1991) van Tall Tales Company gevraagd om haar visie op de staat van het circus met het publiek te delen.

“De liefde voor circus werd me met de paplepel ingegoten. Als kind trad ik al op door heel Frankrijk met mijn ouders, broer en hond in het mini-familiecircus ‘Circus Bonarius’. Na mijn afstuderen in 2012 aan Codarts Rotterdam startte ik Tall Tales Company, waarmee we circus een plek willen geven in het Nederlandse kunstenveld. Ik ben gefascineerd door de theatrale laag die besloten ligt in de manier waarop circusartiesten met elkaar en hun objecten omgaan; zo maakten we een circusbewerking van A Clockwork Orange, over de grenzen en aantrekkingskracht van geweld. Sinds 2017 runnen we bovendien de Tall Tales Studio, een professionele trainingsplek die is uitgegroeid tot nationale broedplaats en thuishaven voor vele circusartiesten. 

Vijf jaar geleden kreeg ik een zenuwstelselaandoening, waardoor ik niet langer zelf op het podium of in de piste kan staan en me meer en meer heb toegelegd op regie. De afgelopen tien jaar hebben we continu gepionierd. Inmiddels spelen we in de grote zalen van toonaangevende theaters en heeft circus zich in Nederland als kunstvorm bewezen. Wat dat betreft gaan we nu een nieuwe fase in; ik kijk uit naar wat het komende decennium zal brengen!” Maartje Bonarius

Onderdeel van
THIS IS NOT A CIRCUS

This is not a circus

30 nov - 3 dec 2023